Kje so konkurenčne prednosti Slovenije

Kje so konkurenčne prednosti Slovenije

21. 01. 2010

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Večer, 28.12.2009, www.vecer.si

V posebni raziskavi so identificirali 17 konkurenčnih prednosti in investicijskih priložnosti za tuje investitorje

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) je v sodelovanju z Ljubljanskim Inštitutom za ekonomska raziskovanja (IER) izvedla sektorsko analizo slovenskega gospodarstva za privabljanje tujih neposrednih investicij in definiranje bistvenih konkurenčnih prednosti Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije.

Identificiranih je bilo 17 konkurenčnih prednosti Slovenije, sporočajo iz JAPTI, med drugim: vzpostavitev podjetja v Sloveniji odpira vrata na največji svetovni trg, Slovenija je odlično povezana z gospodarsko pomembnimi evropskimi regijami, omenjeni so visoka izvozna usmerjenost slovenskega gospodarstva, hiter razvoj informacijske družbe, visoka kvaliteta življenja, investicijske spodbude za tuje investitorje in visoka stopnja zaščite investitorjev.

Na osnovi konkurenčnih prednosti Slovenije kot lokacije za tuje neposredne investicije je bilo identificiranih 8 investicijskih priložnosti za tuje investitorje. Kot ena izmed osnov za analizo je bila narejena tudi primerjalna analiza konkurenčnih prednosti Slovenije z izbranimi državami (Danska, Irska, Avstrija, Švica, Češka, Madžarska in Bolgarija), pripravili pa so tudi okroglo mizo z gospodarstveniki, akademsko sfero in predstavniki uprave, da bi našli sveže ideje o konkurenčnih prednostih Slovenije na področju tujih neposrednih investicij.

Za tuje investitorje so bili kot najbolj ustrezni izbrani naslednji sektorji: proizvodnja živil in pijač, kemikalij in kemičnih izdelkov ter farmacevtskih surovin in preparatov, izdelkov iz gume in plastičnih mas, kovinskih izdelkov, električnih naprav, strojev in naprav, motornih vozil, prikolic in polprikolic. V okviru prioritetnih tehnoloških področji v slovenskih strateških dokumentih so bila predlagana perspektivna tehnološka področja: IKT, napredni sintetični kovinski in nekovinski materiali in nanotehnologije, kompleksni sistemi in inovativne tehnologije, tehnologije za trajnostno gospodarstvo, zdravje in znanost o življenju. V analizi so kakovostno predstavljene tudi najperspektivnejše svetovne tehnologije, enako pa so predstavljeni tudi trendi razvoja svetovnega gospodarstva.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj