Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo išče izvajalca za postavitev paviljona na Expo 2020 v Dubaju

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo išče izvajalca za postavitev paviljona na Expo 2020 v Dubaju

18. 06. 2019

Vir in informacije: STAkrog, 10. 6. 2019, https://krog.sta.si/

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je v 14. junija 2019 objavilo javno naročilo za projektiranje in postavitev slovenskega paviljona na svetovni razstavi Expo v Dubaju, ki bo od 20. oktobra 2020 do 10. aprila 2021. Naročilo je vredno do 2,49 milijona evrov, ponudbe potencialnih izvajalcev pa bodo zbirali do 8. julija do 13. ure.

Slovenija se bo na svetovni razstavi predstavila z naslovom Slovenia - Green Smart Experience. Izbrana idejna rešitev za paviljon predstavlja Slovenijo kot trajnostno, sodobno in kreativno državo s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Ministrstvo je sicer idejno zasnovo paviljona, s katerim se bo predstavljala Slovenija, že izbralo. Stal bo predvidoma pet milijonov evrov in bo predstavljal slovensko naravo, gospodarstvo in kulturo.

Izbrana rešitev družbe Magnet Design za paviljon predvideva objekt v treh etažah, ki naj bi predstavljali Slovenijo kot zeleno oazo v Evropi in, v času razstave, v puščavi.

Pritličje približno 15 metrov visokega paviljona bo zaznamovala voda, s čimer bodo predstavljali slovensko morje, reke in jezera, predvsem pa pitno vodo, prvo nadstropje bo predstavljalo slovenski gozd, drugo nadstropje, ki bo namenjeno VIP-gostom, pa bo predstavljalo slovensko gospodarstvo.

Izbrani izvajalec po tem javnem naročilu bo moral projektiranje in postavitev slovenskega paviljona tako izvesti v skladu z izbrano idejno zasnovo.

Slovenija bo na Expo 2020 po pojasnilih ministrstva sodelovala v sklopu trajnosti, ki poudarja spoštljiv in z našim planetom uravnotežen način življenja, svojo vizijo slednjega pa bo predstavila v lastnem paviljonu, ki se bo razprostiral na okoli 1550 kvadratnih metrov velikem zemljišču.

Slovenija se bo pozicionirala kot aktivna in angažirana država, ki na področju trajnostnega razvoja ustvarja rešitve na več področjih svojega dela: od trajnostnih rešitev v gospodarstvu in turizmu do trajnostnih rešitev na področju varovanja narave, razvoja znanosti, športa in kulture.

Namen slovenske udeležbe na največji mednarodni razstavi, kjer organizatorji pričakujejo 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz 190 držav, je po pojasnilih ministrstva pripraviti kakovostno podlago slovenskemu gospodarstvu za uspešen nastop na trgih zalivskih držav kot tudi na globalnih trgih.

Slovenijo želijo predstaviti predvsem z vidika ustvarjanja trajnostnih, inovativnih izdelkov in storitev, ki so prebojne na svetovni ravni.

Dubaj oz. Združeni arabski emirati so po pojasnilih ministrstva pomembno stičišče inovativnih, visokotehnoloških proizvodov in storitev, kjer se srečuje celoten svet. Slovenija lahko tu pomembno sodeluje z visoko kakovostnimi nišnimi produkti visoke dodane vrednosti, pa tudi z drugimi produkti in storitvami.

Mednarodna razstava bo slovenskemu gospodarstvu pomagala pri širitvi na nove globalne trge in pri poglabljanju gospodarskih aktivnosti na že obstoječih zunanjih trgih.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj