Kaj je treba narediti pri preoblikovanju s. p. v d. o. o.?

Kaj je treba narediti pri preoblikovanju s. p. v d. o. o.?

07. 12. 2010

Vir in informacije: Finance, 26.10.2010, http://www.finance.si/, Avtor: Božena Macarol

Samostojni podjetnik se na podlagi zakona o gospodarskih družbah lahko odloči za dve vrsti preoblikovanja

VPRAŠANJE: Kako poteka preoblikovanje s. p. v d. o. o. in prenos dejavnosti espeja na gospodarsko družbo naslednika?

ODGOVOR: Samostojni podjetnik se na podlagi zakona o gospodarskih družbah (ZGD-1) lahko odloči za dve vrsti preoblikovanja:

1. za formalno statusno preoblikovanje, kjer se poenostavljeno povedano staro podjetje samostojnega podjetnika s celotno aktivo in pasivo bilance stanja preoblikuje v novo kapitalsko družbo, ki se ustanovi zaradi prenosa podjetnikovega podjetja (enovit pravni posel - sklep) ali

2. za materialno statusno preoblikovanje, kjer je prevzemna družba prav tako univerzalni pravni naslednik prevzetega podjetja espeja, vendar pa se prenos opravi tako, da se podjetje samostojnega podjetnika s celotno aktivo in pasivo bilance stanja pripoji k stari prevzemni družbi.

Za obe omenjeni vrsti statusnega preoblikovanja je značilno tudi univerzalno pravno nasledstvo, kar pomeni, da nova ali prevzemna družba kot univerzalni pravni naslednik vstopi v vsa pravna razmerja, ki so povezana s prenesenim podjetjem samostojnega podjetnika.

To pomeni, da ni treba spreminjati pogodb o zaposlitvi, pogodb o poslovnem sodelovanju s poslovnimi partnerji, saj družba prevzame vsa pogodbena razmerja, ki jih je sklenil podjetnik. Treba pa je opozoriti, da je treba urediti prepis lastništva pri prevoznih sredstvih in nepremičninah, saj je lastništvo v teh evidencah glasilo na fizično osebo, in ne na samostojnega podjetnika.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj