Davek od dohodkov pravnih oseb morajo prijaviti tudi društva

Davek od dohodkov pravnih oseb morajo prijaviti tudi društva

26. 03. 2019

Objavljeno: STA, 17. 3. 2019, www.sta.si

Približuje se konec marca, ko morajo pravne osebe Finančni upravi RS (Furs) predložiti obračun davka od dohodkov pravnih oseb. Obveznost velja za vse pravne osebe, tudi tiste, ki so v skladu z zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb oproščene plačila davka od dohodkov iz opravljanja nepridobitne dejavnosti, kot so društva in sindikati.

Na Fursu dodajajo, da morajo obračun davka od dohodkov pravnih oseb oddati tudi pravne osebe, ki v preteklem letu niso poslovale, torej tiste, ki so vpisane v register, vendar v preteklem letu niso izkazovale nobenih prihodkov.

Obračun morajo zavezanci oddati elektronsko, preko portala eDavki. Oddaja v papirni obliki ne šteje za oddajo na predpisan način, tako da se zavezance lahko sankcionira enako kot za nepredložitev ali prepozno predložitev.

Ker je letos zadnji dan marca nedelja, se rok za predložitev obračuna davka izteče v ponedeljek, 1. aprila. Vendar naj zavezanci obračunov ne oddajajo zadnji trenutek, pač pa naj svojo obveznost opravijo že prej.

Za nepredložitev obračuna davka od dohodkov pravnih oseb so predpisane visoke globe, in sicer za pravne osebe v razponu od 1200 do 30.000 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe pa v razponu od 600 do 4000 evrov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj