Sprejet je zakon o čezmejnem izvajanju storitev

Sprejet je zakon o čezmejnem izvajanju storitev

14. 03. 2017

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Tednik FinD-INFO, Marec 2017, Št. 9, www.findinfo.si

S 14. marcem 2017 začne veljati Zakon o čezmejnem izvajanju storitev (ZČmlS), ki določa pogoje pod katerimi lahko pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti, s sedežem v RS, začasno izvajajo storitve v drugi državi članici EU, ter pogoje, pod katerimi lahko pravne in fizične osebe, registrirane za opravljanje dejavnosti, s sedežem v drugi državi članici EU, začasno izvajajo storitve v RS.

Namen nove ureditve je preprečiti čezmejno izvajanje storitev, ter v tem okviru napotitve delavcev na delo t.i. slamnatih podjetji ter drugih delodajalcev, ki ne izpolnjujejo pogojev za čezmejno izvajanje storitev na podlagi vključenosti delavca v obvezna socialna zavarovanja v RS.

Zakon med drugim ureja tudi izdajo potrdila A1 za napotene in samozaposlene osebe (8. člen). V prehodnih določbah je določeno, da se o vlogah za izdajo potrdil A1, ki so bile vložene pred začetkom uporabe tega zakona odloča v skladu s predpisi EU na področju koordinacije sistemov socialne varnosti. Zakon se bo začel uporabljati s 1. januarjem 2018.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj