Kdo lahko izdaja knjigo vezanih računov?

Kdo lahko izdaja knjigo vezanih računov?

23. 05. 2016

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Zavod mladi podjetnik, 15. 4. 2016, http://mladipodjetnik.si/, Avtor: Maja Borštnik

Obrazce paragonskih blokov je s koncem januarja lani nadomestila knjiga vezanih računov. Račune iz nje mora izdajati vsak davčni zavezanec, ki ne uporablja ustreznega računalniškega programa oziroma elektronske naprave.

Izdajatelj knjige vezanih računov je lahko kdorkoli. Od finančne uprave mora predhodno pridobiti identifikacijsko oznako za namene izdaje knjig vezanih računov. Prav tako mora zagotoviti, da bo njena vsebina in oblika, ki jo bo ponudil na trgu, skladna z zahtevami Zakona o davčnem postopku (ZdavP-2) in Pravilnika o vsebini, obliki in načinu potrjevanju knjige vezanih računov.

Pred izdajo nove serije knjige vezanih računov mora izdajatelj finančni upravi posredovati podatke o serijskih številkah vezanih knjig, ki jih nameravajo izdati.

Kako do identifikacijske oznake?

Zahtevek za izdajo identifikacijske oznake izdajatelj predloži na pristojnem finančnem uradu, vlogo za izdajo pa lahko posreduje na dva načina: v papirnati obliki ali pa jo vloži kot lasten dokument prek portala eDavki. Zahtevku za izdajo identifikacijske oznake mora predložiti še vzorec obrazca računa iz knjige vezanih računov, ki jo namerava izdati.

Kje najdemo serijsko številko?

Knjiga vezanih računov je sestavljena iz platnic in knjižnega bloka v velikosti 210 x 148 milimetrov, vsebuje pa 50 setov obrazcev računov. Po izdaji računa v vezani knjigi tretji list v setu ostane. Prav vsaka ima enkratno serijsko številko, ki je odtisnjena v spodnjem desnem kotu vsakega obrazca računa. Ta je sestavljena iz identifikacijske oznake izdajatelja in zaporedne številke knjige vezanih računov.

Podatke o omenjeni serijski številki knjige vezanih računov mora izdajatelj sporočiti pristojnemu finančnemu uradu, prav tako predvideni datum izdaje. Posredovati jih mora v obliki od - do, sporočajo iz finančne uprave, in sicer v papirnati obliki ali pa jih vloži v obliki lastnega dokumenta prek portala eDavki.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj