Učinkovita podpora za inovativna podjetja s strani JAPTI

Učinkovita podpora za inovativna podjetja s strani JAPTI

Učinkovita podpora za inovativna podjetja s strani JAPTI

04. 08. 2009

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) je v petek 17.7.2009 objavila v Uradnem listu javni razpis »Inovacijski vavčer« in javno naročilo za izvedbo Slovenskega foruma inovacij, ki se bo odvijal 21. in 22. oktobra 2009.

Javna agencija Republike Slovenije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) je v petek 17.7.2009 objavila v Uradnem listu javni razpis »Inovacijski vavčer« in javno naročilo za izvedbo Slovenskega foruma inovacij, ki se bo odvijal 21. in 22. oktobra 2009. Hkrati JAPTI izvaja vrsto drugih promocijskih in podpornih aktivnosti, s katerimi želi učinkovito podpreti razvoj in rast inovativnih podjetij, ki jih pretežno financira Ministrstvo za gospodarstvo.

Inovacijski vavčer je pilotni instrument in v slovenskem prostoru nov model sofinanciranja, s katerim JAPTI spodbuja poslovno sodelovanje in povezovanje med znanstvenimi in gospodarskimi poslovnimi subjekti pri konkretnih inovacijskih projektih. Inovacijski vavčer je v svoji pilotni izvedbi usmerjen v sofinanciranje mikro in malih podjetij, ki so najvitalnejši del slovenskega gospodarstva, saj predstavljajo kar 98% delež med vsemi slovenskimi podjetji. Posebnost razpisa Inovacijski vavčer je zelo preprost postopek prijave. Končni rezultat prijave prijavitelja na razpis, je pogojen z zaščito pravic industrijske lastnine v obliki nacionalne patentne prijave. Predvideni so trije roki za odpiranje. Nepovratna sredstva so na voljo do 15. oktobra 2009 oz. do porabe sredstev. Več informacij je na voljo na tej povezavi.

JAPTI v sklopu Sektorja za podjetništvo izvaja tudi druge aktivnosti v podporo inovativnemu okolju. Učinkovito podporo slovenskim mladim in inovativnim podjetjem omogoča JAPTI s sofinanciranjem subjektov inovativnega okolja, to so podjetniški in univerzitetni inkubatorji ter tehnološki parki. Subjekti inovativnega okolja podjetjem poleg infrastrukturnih zmogljivosti nudijo tudi strokovno svetovanje, mentorstvo, izobraževanja, spodbujajo rojstvo novih podjetniških idej in njihov razvoj do prodajnih polic.

JAPTI podjetnike tekoče informira preko svojih spletnih mest in periodičnih informativnih biltenov, Moj spletni priročnik, Natekočem.si ter Inovativnost je izziv! Podjetniški portal (http://www.podjetniski-portal.si/) informira podjetne od razvoja podjetniške ideje do širitve poslov doma in v tujini. V sklopu spletnega mesta Imam idejo! (http://www.imamidejo.si/) se promovira aktivnosti inovativnega podpornega okolja, objavlja aktualne domače in evropske razpise ter nudi vrsto brezplačnih interaktivnih orodij. Podjetnikom je na voljo novo spletno orodje evropskega projekta Gate2Growth, ki je prevedeno v slovenščino. Za uporabo spletnega orodja mora imeti podjetje že izdelan poslovni načrt. Z obstoječim poslovnim načrtom  je podjetju omogočeno, da preveri, kakšne so njegove naložbene priložnosti skozi oči investitorja. Orodje  intuitivno vodi skozi posamezne faze poslovnega načrta in pomaga z nasveti za njegovo izboljšanje. Prevod v slovenski jezik in brezplačne licence je zagotovil JAPTI prek programa Slovenski center za konkurenčnost in inovativnost.

Pomembno vlogo v slovenskem inovativnem okolju predstavlja Slovenski forum inovacij, ki letos že četrtič, tokrat 21. in 22. oktobra 2009, odpira vrata najbolj inovativnim posameznikom in podjetjem, ki bodo predstavili izume, tehnične rešitve, inovativne procese, ideje in novosti. Letos JAPTI aktivno sodeluje tudi na Inovativni Gazeli, ki regijsko in potem nacionalno razglasi najboljša hitro rastoča podjetja. Obisk ene izmed prireditev, ki spodbujajo inovativnost, je odlična priložnost, da se vsak Slovenec ali slovensko podjetje, predvsem pa investitor, seznani, kaj je na trgu novega.

Nazaj

Nazaj