Startup vikend Slovenija - Več kot 300 študentov z 82 podjetniškimi idejami je cel vikend razvijalo poslovne modele podjetij in ustvarjalo svojo karierno prihodnost

Startup vikend Slovenija - Več kot 300 študentov z 82 podjetniškimi idejami je cel vikend razvijalo poslovne modele podjetij in ustvarjalo svojo karierno prihodnost

Startup vikend Slovenija - Več kot 300 študentov z 82 podjetniškimi idejami je cel vikend razvijalo poslovne modele podjetij in ustvarjalo svojo karierno prihodnost

26. 11. 2013

Na Startup vikend Slovenija, ki je potekal od 22. do 24. novembra 2013 v petih mestih na šestih lokacijah po Sloveniji, je več kot 300 študentov razvijalo podjetniške ideje in ustvarjalo svojo karierno prihodnost.

Na Startup vikend Slovenija, ki je potekal od 22. do 24. novembra 2013 v petih mestih na šestih lokacijah po Sloveniji, je več kot 300 študentov razvijalo podjetniške ideje in ustvarjalo svojo karierno prihodnost.

Študentske ekipe so, pod skrbnim vodstvom izkušenih mentorjev in prekaljenih podjetnikov, v enem vikendu zgradile prototip in poslovni model svoje rešitve, ter postavile temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

Startup vikendiso intenzivni, interdisciplinarni, osredotočeni na konkretizacijo in tudi zabavni vikendi, na katerih študentje razvijajo svoje poslovne idejo po najsodobnejših metodologijah, kot so »d.school«, »lean startup« in »business model generation«.Gre za metodologije, ki jih učijo najboljše poslovne šole, kot je Stanford, Harvard, MIT in druge. 

Sodelovalo je več kot 50 izobraževalnih institucij

Interdisciplinarne ekipe, sestavljene iz študentov 43 različnih slovenskih fakultet in 9 visokošolskih zavodov, so tekmovale v tem, kdo bo v izjemno skoncentriranem času (v dveh ali treh dneh) ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model podjetja, ki so ga tudi preverili na trgu.

Utrinke Startup vikenda najdete:

Potek dogodkov

Sodelujoče študente so z motivacijskimi nagovori spodbudili v posamezni regiji uspešni in izkušeni podjetniki, ki so študentom razkrili svojo podjetniško zgodbo ter jim podali koristne nasvete iz prve roke kako se lotiti trdega podjetniškega dela in kako zgraditi uspešno podjetje.

Študentje so imeli nato priložnost predstaviti svoje podjetniške ideje ter prepričati udeležence, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah so udeleženci glasovali za najboljše ideje in na podlagi števila udeležencev je bilo izbrano določeno število idej z največ glasovi. Vodje skupin so nato morale oblikovati ekipo posameznikov z različnimi profili ter pričeti z delom. Oblikovale so se interdisciplinarne skupine študentov različnih fakultet, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje. Študentje so dobili vsa potrebna znanja in napotke za uspešen razvoj poslovnega modela podjetja. Zadnji dan tekmovanja so predstavili rezultate, ki so zajemali prototip, Business Model Canvas, osnutek prodajne spletne strani, anketo med potencialnimi kupci in Power Point predstavitev.

Podjetniški mentor Lojze Bertoncelj, ki je celoten vikend bedel nad napredkom posameznih ekip v Ljubljani je povedal: »Študentje so perfektni in zelo nezahtevni. Potrebujejo malo prostora, nekaj kosov pice, nekaj pločevink energije in en vikend časa. Imajo vso potrebno energijo in so se pripravljeni učiti. To, kar uspejo narediti v dobrih dveh dneh, v resničnih podjetjih včasih za to potrebujejo tedne. Iskreno sem jim hvaležen za izjemno izkušnjo minulega startup vikenda.«

Študentski podjetniški zmagovalci

Zadnji dan tekmovanja je komisija, ki jo sestavljajo mentorji, podjetniki in predstavniki skladov tveganega kapitala, na vsaki izvedbeni lokaciji, med vsemi idejami razglasila zmagovalca. Zmagovalne ekipe so:

  • Ljubljana (Tehnološki park Ljubljana): ekipa de TENS - aplikacija za elektro stimulacijo mišic preko pametnih telefonov
  • Ljubljana (Ljubljanski univerzitetni inkubator): ekipa HerbTank - samooskrben akvaponičen sistem za domačo uporabo
  • Maribor: Pečica s pametnim steklom
  • Nova Gorica: FOREST SPIRIT- blagovna znamka vrhunskih lovskih oblačil
  • Koper : Prototip S multifunkicionalne študentske mize
  • Novo mesto: Helth E – aplikacija za pomoč potrošnikom pri izbiri zdrave prehrane

Navdušujoča mnenja udeležencev

O vikendu, polnem razvijanja podjetniškega in kreativnega razmišljanja, timskega dela, pozitivne energije in želje po novih znanjih, so študentje v Ljubljani povedali:

»Startup vikend je bil odlična priložnost za učenje od najboljših. Zelo cenim organizacijo in support mentorjev. In zelo sem vesela, da sem imela tako kul ekipo s katero je bilo res fajn delat. Še enkrat sem se naučila, kako pomembno je, da gre ekipa ven na ulico in preveri idejo ter da je med člani ekipe kemija in kolegialnost« je povedala Katarina Jazbec, udeleženka Startup vikenda Ljubljana.

»Najbolj všeč mi je, da so ljudje enako misleči in dobili smo super ekipo. Mentorji so bili zelo dobri in pripravijo te do tega, da sam najdeš rešitev. Z veseljem bom razširila novico med kolege naj se udeležijo Startup vikenda, jaz zagotovo pridem na naslednjega«, Karmen Koren, udeleženka Startup vikenda Ljubljana.

Cilj tovrstnega usposabljanja je spodbuditi nastajanje inovativnih podjetniških idej, predvsem pa študentom predstaviti orodja, ki so v današnjem času ključna za podjetniško oziroma inovativno udejstvovanje, hkrati pa je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za njihov karierni razvoj

Enotno podjetniško akcijo za mlade, ki poteka ob priložnosti globalnega tedna podjetništva organizirajo člani konzorcija Zavod Ypsilon, Tehnološki park Ljubljana d.o.o., Ljubljanski univerzitetni inkubator d.o.o., Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerza v Mariboru, Primorski tehnološki park d.o.o., Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o. in Razvojni center Novo Mesto d.o.o., in sicer v okviru programov Iniciative Start:up Slovenija in 47 visokošolskih zavodov, v okviru petih univerzitetnih oziroma visokošolskih središč. Izvedbo projekta sta omogočila agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nacionalni koordinator: Elvisa Basailovič, Zavod Ypsilon in Tehnološki park Ljubljana T: 01 620 34 01, E: elvisa.basailovic@tp-lj.si.

Nazaj