Se visokim subvencijam za samozaposlovanje bliža konec?

Se visokim subvencijam za samozaposlovanje bliža konec?

Se visokim subvencijam za samozaposlovanje bliža konec?

12. 01. 2012

Ministrstvo za delo razmišlja o obliki nadaljevanja spodbud za uresničevanje podjetniških idej.

Vir in informacije: Finance, 9.1.2012, www.finance.si, Avtor: Lana Dakić

Ministrstvo za delo razmišlja o obliki nadaljevanja spodbud za uresničevanje podjetniških idej

Med letošnjimi ukrepi aktivne politike zaposlovanja je tudi nadaljevanje spodbujanja samozaposlovanja brezposelnih. Na ministrstvu za delo pravijo, da je ta program dober, a denarja za subvencije letos pravzaprav (še) ni.

Zavod za zaposlovanje je lani razdelil 4.500 subvencij za samozaposlitev, približno 650 manj kot leto prej. V zadnjih treh letih so subvencije razdelili skoraj 14 tisoč brezposelnim, ki so se podali na podjetniško pot. Od teh jih večina ohrani samozaposlitev vsaj leto dni, približno 85 odstotkov pa vsaj dve leti. Podjetnike, ki so dobili subvencijo, spremljajo na zavodu še vsaj štiri leta in po njihovih podatkih jih več kot 60 odstotkov obdrži samozaposlitev vsaj tri leta, več kot polovica pa vsaj štiri leta.

Lani vrnili dobrega pol milijona evrov subvencij

V programu samozaposlitve morajo brezposelni ohraniti samozaposlitev vsaj dve leti (nekaj časa je veljalo samo leto dni), sicer morajo subvencijo vračati. Navadno se vrne le sorazmerni delež subvencije (ta obsega 4.500 evrov). Znesek vrnjenih subvencij se iz leta v leto veča - leta 2010 so vrnili subvencije v vrednosti 353 tisoč evrov, lani pa 556 tisoč evrov. Dokončni podatki za 2011 bodo znani z zaključnim računom. Na zavodu pričakujejo, da se letos zaradi morebitne poglobitve krize ne bo povečal delež tistih, ki bi morali vrniti subvencijo.

Najpogostejši razlog za vračilo je bila redna zaposlitev, pravijo na zavodu, med drugimi vzroki pa so še zdravstveni, plačilna nedisciplina na trgu, neuspešni projekti in posli ter upokojitev.

Samozaposleni ustvarili vsaj 1.100 novih zaposlitev

Z daljšanjem obdobja od ustanovitve podjetij se veča tudi število novih delovnih mest v ohranjenih poslovnih subjektih, dodajajo na zavodu. V obdobju od leta 2007 do 2011 so namreč prejemniki subvencije ustvarili več kot 1.100 novih zaposlitev. A ministrstvo za delo bo letos v okviru ukrepov aktivne politike zaposlovanja (APZ) vseeno razmislilo o obliki nadaljevanja spodbud za uresničevanje podjetniških idej. Ker je subvencija samo spodbuda brezposelnim, imata pri ohranitvi samozaposlitve odločilno vlogo tudi razpoložljivost in učinkovitost instrumentov podpornega okolja za podjetništvo.

Letos še ne sprejemajo brezposelnih v program

Za zdaj je denarja dovolj le za tiste brezposelne, ki so se v program samozaposlovanja vključili lani. Ker rebalans proračuna za 2012 še ni sprejet, je vključevanje novih brezposelnih v program ustavljeno. Kako naprej, bo znano po oblikovanju nove vlade. Po neuradnih informacijah pa bo sredstev za subvencije letos precej manj, zahteve za vključitev v program pa bodo precej zaostrili, med drugim bo več pozornosti namenjene poslovnim načrtom. Neuradno se je omenjala tudi zamisel, da bi subvencije celo povsem odpravili, a se to letos še ne bo zgodilo.

Največ denarja za javna dela

Za ukrepe APZ je letos predvidenih 104,2 milijona evrov, od tega bo dobra polovica evropskega denarja. Med ukrepi so poleg samozaposlovanja še usposabljanje in izobraževanje, nadomeščanje na delovnem mestu, spodbude za zaposlovanje in ustvarjanje delovnih mest. Letos naj bi se vključilo nekaj več kot 56 tisoč ljudi (lani jih je bilo do novembra vključenih 45 tisoč). Največ denarja je predvidenega za ustvarjanje delovnih mest (37 milijonov evrov), kjer bo največji poudarek na programu javnih del, kamor bi zaposlovali predvsem nizko izobražene in starejše brezposelne. Takšne pomoči tako denimo ne bodo dobila inovativna podjetja, saj naj bi za te poskrbelo gospodarsko ministrstvo.

Nazaj