Pričel se je praznik inovativnosti - 6. Slovenski forum inovacij

Pričel se je praznik inovativnosti - 6. Slovenski forum inovacij

Pričel se je praznik inovativnosti - 6. Slovenski forum inovacij

22. 11. 2011

Danes se je s slovesno otvoritvijo, na kateri je udeležence s svojim nagovorom počastil tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, pričel dvodnevni praznik inovativnosti.

Danes se je s slovesno otvoritvijo, na kateri je udeležence s svojim nagovorom počastil tudi predsednik republike dr. Danilo Türk, pričel dvodnevni praznik inovativnosti, kot je osrednjo slovensko prireditev s področja inovativnosti označil Igor Plestenjak, direktor Javne agencije Republike SLovenije za podjetništvo in tuje investicije - JAPTI.

"Letošnji Slovenski forum inovacij je že šesti po vrsti in z gotovostjo lahko trdim, da se je v vseh teh letih razvil v osrednji slovenski praznik inovativnosti," je v svojem uvodnem nagovoru poudaril Igor Plestenjak, direktor JAPTI. V času finančno-gospodarske krize je njegova vloga še toliko bolj pomembna, saj nakazuje mogoče poti iz nje oziroma pravo smer za prihodnost, kot je tudi slogan letošnjega dogodka.

Letošnji Slovenski forum inovacij je že šesti po vrsti in z gotovostjo lahko trdim, da se je v vseh teh letih razvil v osrednji slovenski praznik inovativnosti," je v svojem uvodnem nagovoru poudaril Igor Plestenjak, direktor JAPTI.

Poudaril je, da so v slovenskem prostoru že od nekdaj nastajale pomembne inovacije, kot so smuči, čebelji panj in matematični modeli. “Slovenci pa o sebi kot inovativnem narodu nimamo najboljšega mnenja,” je opozoril in dodal, da pregovorna slovenska skromnost pri tem ne pomaga. Prav tako ne pomaga splošno prepričanje v državi, da se ne izplača biti inovativen. “To želimo spremeniti,” je zatrdil. JAPTI želi spremeniti slovensko miselnost o inovativnosti, Plestenjak pa je prepričan, da jim s forumom to dobro uspeva. Letos so namreč prejeli rekordnih 235 prijav inovacij.

Inovativnosti brez vizionarstva ni

Kot je v nadaljevanju poudaril Ivo Boscarol, generalni direktor podjetja Pipistrel, v Sloveniji inovativnega potenciala ne primanjkuje. Država ima po njegovih besedah pridne in motivirane ljudi, ima veliko dobrih blagovnih znamk in inovativnih izdelkov, kar še manjka, pa je vizija. “Ko bomo imeli vizijo, bodo lahko sledile vse strategije, ki bodo to inovativnost širile iz Slovenije,” je navedel.

Vsi, ki stojijo za tem, kar danes vidite, so na neki način vizionarji. Inovativnosti brez vizionarstva ni, je poudaril Ivo Boscarol, direktor podjetja Pipistrel.

“Vsi, ki stojijo za tem, kar danes vidite, so na neki način vizionarji. Inovativnosti brez vizionarstva ni. Teh ljudi ne zanima, zakaj je bil narejen bencinski motor, ampak kako ga bodo nadomestili z neko novo obliko pogona,” je opisal na forumu prisotne inovatorje. Ob inovativnosti in vizionarstvu pa sta po Boscarolovih besedah potrebna še ambicioznost in pogum.

Inovativnost je imperativ današnjega časa

Častni gost na slavnosti otvoritvi 6. SLovenskega foruma inovacij, predsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril, da je inovativnost imperativ današnjega časa,. "Skladno s tem smo lahko posebej zadovoljni, ko vidimo, kako v Sloveniji raste število ljudi, ki se izkazujejo z inovativnostjo. Vseeno pa se moramo vprašati, ali so v državi izpolnjeni vsi pogoji, da bo inovativni potencial, ki ga premoremo, dosegel rezultate, ki jih pričakujemo," je dejal v nadaljevanju. V tej luči je izrazil upanje, da bomo od tistih, ki se v predvolilnem času zavzemajo za vodenje vlade, slišali tudi o tem, kako bo država podpirala inovativno dejavnost.

Častni gost na slavnosti otvoritvi 6. SLovenskega foruma inovacij, predsednik republike dr. Danilo Türk je poudaril, da je inovativnost imperativ današnjega časa

Po njegovem mnenju je Slovenija v preteklosti že okrepila zavest o tem, da je inovativnost treba podpirati. "Obseg vlaganj na tem področju se je sicer povečal, po drugi strani pa se je premalo naredilo za razvoj ustreznih pravnih okvirjev oziroma za boljše sodelovanje med znanostjo in nastajajočimi podjetji," je še zaključil predsednik države.

Predsednik države, direktor JAPTI in direktor Pipistrela med ogledom razstave 55 najboljših slovenskih inovacij

Prireditev se bo zaključila jutri, s slavnostno podelitvijo nagrad najboljšim inovacijam v posamezni kategoriji. Letos bodo prvič podelili tudi priznanja z vidika odličnosti ustvarjalnih industrij ter priznanja najboljšemu start up podjetju za najbolj inovativen izdelek.

Nazaj