Otvoritveni dogodek 3. Evropskega tedna podjetništva 2011 privabil več kot 140 udeležencev

Otvoritveni dogodek 3. Evropskega tedna podjetništva 2011 privabil več kot 140 udeležencev

Otvoritveni dogodek 3. Evropskega tedna podjetništva 2011 privabil več kot 140 udeležencev

07. 10. 2011

Evropski teden podjetništva se letos že tretjič po vrsti hkrati odvija v kar 37-ih državah širom Evrope.

Nacionalnega otvoritvenega dogodka Evropskega tedna podjetništva 2011 z naslovom »Imate idejo? Ujemite najboljše!«, ki se je 5. oktobra odvijal v kavarni Hotela Slon v Ljubljani, in ga je organiziral JAPTI kot nacionalni koordinator te vseevropske kampanje v sodelovanju s predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji, se je udeležilo več kot 140 slovenskih podjetnikov in tistih, ki bi to šele želeli postati.

Evropski teden podjetništva se letos že tretjič po vrsti hkrati odvija v kar 37-ih državah širom Evrope. Otvoritveni slovenski dogodek vseevropske kampanje se je osredotočal na družinsko podjetništvo kot pomemben vzvod za uresničitev podjetniške priložnosti in nadaljnji razvoj podjetništva.

Kot je uvodoma pojasnil Igor Plestenjak, direktor JAPTI, slovenska država podpira podjetništvo in je v zadnjih dveh letih za številne spodbude in pomoči namenila okoli 600 milijonov evrov, od tega samo JAPTI približno 60 milijonov evrov. Po njegovih besedah je podjetje v Sloveniji precej enostavno odpreti, težave pa se pričnejo kasneje, ko je treba tudi obstati. Prav zaradi finančnih negotovosti na prodajnih trgih je možnosti za investiranje dobrih podjetniških idej dandanes morda manj kot bi si želeli. Zato ima letošnji slogan tega dogodka »Imate idejo? Ujemite najboljše!« še prav poseben pomen. »Kajti sama ideja ni dovolj. Niti nista za razvoj podjetja dovolj znanje in inovativnost. Uspešen podjetnik poleg dobre podjetniške ideje potrebuje tudi srčnost za uresničitev le-te, vztrajnost, predanost, odrekanje na drugih področjih življenja.

Tina Vončina s predstavništva Evropske komisije v Sloveniji je dejala, da trenutno v Evropski uniji deluje skoraj 21 milijonov malih in srednje velikih podjetij od katerih je kar 19,2 milijona mikro podjetij z manj kot 10 zaposlenimi. Skupaj vsa podjetja predstavljajo več kot dve tretjini (87,5 milijonov) delovnih mest v zasebnem sektorju v EU in ustvarijo kar 58,4% dodane vrednosti v EU.

V nadaljevanju sta svojo podjetniško pot predstavila zakonca Šifrar, Boštjan in Špela, ki vodita mednarodno podjetje SIBO G, d. o. o. Boštjan Šifrar lastnik in direktor podjetja je tudi slovenski podjetniški obraz letošnjega evropskega tedna podjetništva, predstavljen v brošuri Secret of Success. Podjetje je od svojega očeta prevzel v letu1993 in v tem času malo obrtniško podjetje razvil v visoko-tehnološko podjetje, ki dosega nadpovprečno dodano vrednost na zaposlenega v Sloveniji.

Gosta dogodka sta bila tudi zakonca Furlan, Marjeta in Marino iz podjetja Intra Lighting, d. o. o. iz Mirna, podjetnika leta 2010 po izboru revije Podjetnik. V letošnjem letu so tudi s pomočjo finančnih sredstev JAPTI odprli prvi in najsodobnejši svetlobno tehnični laboratorij za meritev svetilnosti svetilk v Evropi (fotogoniometer).

Udeleženci so bili vidno zadovoljni s predstavljenimi vsebinami osrednjega nacionalnega dogodka ob 3. Evropskem tednu podjetništva v Sloveniji in so izrazili potrebo po organizaciji novih podobnih prireditev, ki usmerja in spodbuja podjetnike in bodoče podjetnike.

Več

Nazaj