Kako gre espe lahko na bolniško

Kako gre espe lahko na bolniško

Kako gre espe lahko na bolniško

20. 05. 2016

Espeji, ste zboleli pa bi šli na bolniško? Če menite, da vam za bolezen že takoj pripada nadomestilo, se motite.

Objavljeno: Finance, 10. 5. 2016, http://www.finance.si/, Avtor: Špela Mikuš

Espeji, ste zboleli pa bi šli na bolniško? Če menite, da vam za bolezen že takoj pripada nadomestilo, se motite. To vam namreč pripada le v primeru bolezni ali poškodbe od 31. delovnega dneva naprej. Torej morate biti bolni šest tednov in še en dan, seveda če je vaš delovnik od ponedeljka do petka.

Seveda pa so tudi pri bolezninah nekatere izjeme. Do nadomestila plače za čas zadržanosti od dela ste upravičeni od prvega delovnega dne, če skrbite za ožjega družinskega člana (denimo vam je zbolel otrok). Pri tem pa ste omejeni na sedem delovnih dni za otroke do 18. leta in 15 delovnih dni za otroke do sedmega leta starosti ali starejšega duševno in telesno prizadetega otroka.

Nezmožnost za delo, ki traja manj kot 30 dni, lahko ugotavlja vaš osebni zdravnik, razlagajo na zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Če pa bolezen traja dlje, potem mora nezmožnost za delo ugotoviti zdravnik, ki ga imenuje ZZZS.

Kako lahko uveljavite nadomestilo?

Če želite dobiti nadomestilo za odsotnost, vam ni treba oddajati pisnih zahtevkov ali vlog. Morate pa na finančno upravo (Furs) posredovati svoj bolniški list. Furs nato celotno dokumentacijo posreduje na zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki opravi obračun nadomestila in ga espeju izplača v 15 dneh od prejema dokumentacije.

Kako visoko pa je nadomestilo?

Višina nadomestila, ki ga prejmete ob svoji odsotnosti, je odvisna od osnove, od katere espeji plačujete prispevke. Upošteva se povprečna mesečna osnova, od katere se plačujejo prispevki, v koledarskem letu pred letom, v katerem je nastala nezmožnost za delo. Nadomestilo znaša od 70 do 100 odstotkov prej omenjene osnove. Nadomestilo ne more biti nižje od zajamčene plače in ne višje od osnove, po kateri je dejansko zavarovan.

Odstotek nadomestila pa je odvisen od razloga zadržanosti. Za primer bolezni je nadomestilo 80 odstotkov osnove, če ste od dela odsotni več kot 31 in manj kot 90 dni. Če pa ste zaradi bolezni odsotni več kot 90 dni, se delež dvigne na 90 odstotkov. Podrobnejše podatke, koliko nadomestila vam pripada za različne vzroke, lahko preverite tukaj.

Kaj pa, če si espe izplačuje minimalne prispevke?

Kot rečeno je višina nadomestila odvisna od osnove, od katere plačujete prispevke. Če si izplačujete minimalne prispevke, bo torej osnova za nadomestilo v višini minimalne plače.

Rad bi daroval kri. Kakšno nadomestilo mi pripada?

V primeru espejev, nikakršno. Tu se namreč pojavi razlika med zaposlenimi v delovnem razmerju in espeji. Tisti v delovnem razmerju so upravičeni do nadomestila plače, če prostovoljno darujejo kri. Espeji pa do tega niste upravičeni.

Kako pa uveljavljam boleznino za zaposlene v espeju?

Če pa imate v svojem espeju zaposlene, za vas veljajo taka pravila kot za druge delodajalce. Ob izplačilu plače morate zaposlenemu obračunati prispevke in jih tudi plačati. Prav tako morate za čas odsotnosti, ko delavcu pripada nadomestilo plače v breme zavoda, delavcu izplačati plačo. Po izplačilu plače izpolnite zahtevek za refundacijo, ki ga pošljete na ZZZS. Oni pa nato na račun espeja nakažejo neto plače ter prispevke in davke.

Nazaj