Do konca leta bo Slovenija dobila 50 dijaških startupov

Do konca leta bo Slovenija dobila 50 dijaških startupov

Do konca leta bo Slovenija dobila 50 dijaških startupov

07. 11. 2013

Podjetniški peskovnik Ustvarjalnik bo na 50 slovenskih srednjih šolah organiziral podjetniške inkubatorje, kjer bodo uspešni slovenski podjetniki mlade vodili do začetka čisto pravega posla - in prvega zaslužka.

Podjetniški peskovnik Ustvarjalnik bo na 50 slovenskih srednjih šolah organiziral podjetniške inkubatorje, kjer bodo uspešni slovenski podjetniki mlade vodili do začetka čisto pravega posla – in prvega zaslužka.

Projekt se bo sklenil s konferenco o mladinskem podjetništvu, na kateri bodo mladi svoja podjetja predstavili investitorjem. Najboljši projekt se bo imel možnost predstaviti tudi investitorjem iz ZDA, saj mu bodo omogočili brezplačen obisk Silicijeve doline.

Projekt je nadgradnja več kot pet let dolgega prizadevanja skupine mladih podjetnikov, ki so samoiniciativno začeli izvajati podjetniške delavnice na slovenskih šolah in svoje izkušnje prenašati na mlajše generacije.

V preteklih letih so mladi ustvarjalci dosegli zavidanja vredne uspehe. Podjetja iz Ustvarjalnikovega mentorskega bazena so dosegla zmage na mnogih mednarodnih tekmovanjih, raziskava med bivšimi člani delavnic pa je pokazala, da se takorekoč vsi v prihodnosti vidijo v podjetništvu.

Najbolj odmevne Ustvarjalnikove zgodbe so bile:

  • Cyou, prvi slovenski dijaški startup
  • Linktrip in Doin'Good, zmagovalca Startup Weekenda Celovec
  • E-Beat, zmagovalec tekmovanja TechCrunch Disrupt Balkans Meetup
  • E-Beat, zmagovalec izbora najboljšega dijaškega podjetja, ki se je udeležil študijskega obiska Silicijeve doline v ZDA
  • Shakal, mobilna aplikacija, ki je kot prva Ustvarjalnikova ekipa dobila angelsko investicijo za nadalnji razvoj ideje

Vsi ti uspehi so nastali iz bazena osmih podjetniških ekip, ki so delovale na slovenskih šolah. Letos bo takšnih ekip petdeset.

Častni pokrovitelj projekta je predsednik države, Borut Pahor. Na njem sodeluje prek 50 podjetniških mentorjev, tudi samih mladih podjetnikov, ter petnajst prostovoljcev.

Ustvarjalnik, pospeševalnik mladinskega podjetništva, je organizacija, katere cilj je promocija podjetne misli med mladimi. Ukvarja se z izvedbo podjetniških delavnic, izobraževanj in mentorstvom za mlade, ki šele začenjajo svojo poslovno pot. Septembra 2013 je bil izbran kot izvajalec projekta spodbujanja ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnoti med mladimi na javnem naročilu agencije SPIRIT Slovenija. Aktivnost je financirana s strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije.

Nazaj