Med Slovenijo in Poljsko veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja

Med Slovenijo in Poljsko veliko priložnosti za poglobitev sodelovanja

26. 03. 2024

Vir in informacije: Javna agencija SPIRIT Slovenija, 21. 3. 2024, www.spiritslovenia.si

Slovenija in Poljska sodelujeta na številnih področjih, kljub vsemu pa je v prihodnosti še veliko prostora za poglobitev predvsem gospodarskega sodelovanja, je bilo slišati na Slovensko-poljskem poslovnem forumu na temo kibernetske varnosti in umetne inteligence, ki je 21. marca 2024 potekal v Nordijskem centru v Planici. Dogodek, ki je potekal ob robu FIS finala svetovnega pokala v smučarskih skokih, sta odprla predsednica države dr. Nataša Pirc Musar in poljski predsednik dr. Andrzej Duda, na njem pa sta bila podpisana tudi dva sporazuma, ki bosta še dodatno okrepila povezovanje med podjetji obeh držav.

Digitalne tehnologije so pomemben in hitro rastoč sektor na Poljskem, ki ponuja veliko priložnosti za slovenska podjetja, saj tam obstaja veliko povpraševanje po informacijski tehnologiji in rešitvah za podporo napredne proizvodnje, pametnih mest, interneta stvari (IoT), računalništva v oblaku in kibernetske varnosti. Zato sta bila v ospredju današnjega foruma kibernetska varnost v poslovanju v dobi digitalnih priložnosti in umetna inteligenca kot priložnost za izboljšanje poslovanja, predstavljene pa so bile tudi številne priložnosti za poglobitev sodelovanja med državama.

Poljska je pomembna gospodarska partnerica Slovenije. V letu 2023 je Slovenija na Poljsko izvozila za 1,34 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za okoli 1,33 milijarde. Skupno je blagovna menjava lani dosegla 2,67 milijarde evrov, kar Poljsko uvršča na 9. mesto najpomembnejših trgovinskih partneric Slovenije v blagovni menjavi,. V Sloveniji je po zadnjih podatkih prisotnih  več kot 40 podjetij s poljskim kapitalom, na Poljsko pa izvaža več kot 700 slovenskih podjetij.

Več o tem

Poslovni forum je pripravil SPIRIT Slovenija skupaj z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport, Veleposlaništvom Republike Poljske v Sloveniji, Poljsko agencijo za investicije in trgovino (PAIH), Združenjem za informatiko in telekomunikacije pri Gospodarski zbornici Slovenije, združenjem Digital Poland ter Društvom in poslovnim klubom Triglav-Rysy.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj