Na voljo novih 300.000 evrov za okoljske in trajnostne znake v turizmu

Na voljo novih 300.000 evrov za okoljske in trajnostne znake v turizmu

26. 03. 2024

Vir in informacije: STA, 8. 3. 2024, www.sta.si

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport je 8. marca 2024 v Uradnem listu RS objavilo letošnji razpis za spodbujanje uvajanja okoljskih in trajnostnih znakov za ponudnike v gostinstvu in turizmu. Na voljo je 300.000 evrov, rok za oddajo vlog je 7. junij 2024.

Namen razpisa je spodbujati uvedbo okoljskih in trajnostnih znakov za turistične nastanitve, gostinske ponudnike, turistične atrakcije in agencije ter gorske in kongresne centre, ki na podlagi tega lahko vstopijo v zeleno shemo slovenskega turizma. Gorski in kongresni centri so letos novost te sheme.

Ministrstvo bo izbranim ponudnikom sofinanciralo stroške pridobitve enega od naslednjih mednarodno uveljavljenih okoljskih ali trajnostnih znakov: znak za okolje EU - EU ECOLABEL, Bio Hotels, Green Globe, Green Key, Travelife za nastanitve, Travelife za turistične agencije in organizatorje potovanj, Ecocamping, Authentic Luxury, Hostelling International Quality & Sustainability, B Corp in Good Travel Seal.

Vsak prijavitelj lahko prejme največ 3500 evrov za posamezen nastanitveni objekt, gostinski obrat, turistično atrakcijo ali agencijo oz. gorski ali kongresni center. To po navedbah ministrstva zadošča za pokritje stroškov certificiranja kateregakoli izmed okoljskih oz. trajnostnih znakov. Sredstva morajo biti porabljena v letu 2024.

Na razpis se lahko prijavijo pravne in fizične osebe, društva in drugi subjekti javnega in zasebnega prava, ki delujejo na področju turizma in gostinstva in ki doslej niso bili prejemniki sredstev ministrstva za namen uvedbe okoljskega znaka za isto turistično nastanitev, gostinski obrat, turistično agencijo, atrakcijo oz. gorski ali kongresni center.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj