Poročanje podatkov po Zakonu o zaščiti prijaviteljev - rok za poročanje podjetij do 1. marca 2024

Poročanje podatkov po Zakonu o zaščiti prijaviteljev - rok za poročanje podjetij do 1. marca 2024

27. 02. 2024

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 14. 2. 2024, www.gzdbk.si

1. marca 2024 izteče rok, do katerega morajo podjetja in drugi subjekti, ki so v skladu z Zakonom o zaščiti prijaviteljev (Uradni list RS, št. 16/23; v nadaljevanju: ZZPri) zavezani k vzpostavitvi notranje poti za prijavo, poročati podatke za leto 2023. Zavezanci za vzpostavitev notranje poti za prijavo so subjekti v javnem in zasebnem sektorju s 50 ali več zaposlenimi.

Zavezanci morajo Komisiji za preprečevanje korupcije za preteklo leto poročati o številu prejetih, anonimnih in utemeljenih prijav ter o številu obravnavanih povračilnih ukrepov, v poročilu pa navesti tudi podatek o zaupniku. Elektronski obrazec za poročanje o notranjih prijavah je dostopen na spletni strani Komisije na naslednji povezavi: https://zzpri.kpk-rs.si/notranja-prijava.

Poročanje je obvezno tudi v primeru, da zavezanci v tekočem letu niso prejeli prijav po ZZPri. Če v zvezi s posamezno rubriko obrazca ni bilo dogodkov, je treba označiti z 0 (nula), sicer obrazca ne bo mogoče oddati. Obrazec je povezan z AJPES, tako da za lažjo identifikacijo zavezanca v rubriki »Zavezanec« priporočajo, da v prostoru »Išči« vpišete matično ali davčno številko subjekta in nato v prostoru »Izberi« izberete vaš subjekt.

Vir: Pravna služba GZS

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj