Veliki startup izziv POPRI

Veliki startup izziv POPRI

16. 01. 2024

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Primorski tehnološki park, 15. 1. 2024, www.primorski-tp.si

Več kot 200 dijakov od 15. do 18. 1. 2024 razvija svoje ideje na podjeten način v okviru intenzivnih delavnic Startup izziv POPRI, ki ga organizira Primorski tehnološki park. Lani so program prvič simultano izvedli na več šolah na severnem Primorskem, letos se v aktivnosti vključujejo tudi dijaki na obali, cilj pa je STARTUP IZZIV POPRI razširiti na vso državo in širše. Gre za celosten pristop, ki šolstvo na inovativen način povezuje s podpornim okoljem in gospodarstvom.

SODELUJOČI

V projektu sodeluje 9 srednjih šol na Primorskem in v zamejstvu, in sicer: Gimnazija Nova Gorica, Gimnazija Tolmin, Sredna šola Veno Pilon, Škofijska gimnazija Vipava, Šolski center Nova Gorica, Gimnazija Jurija Vege Idrija, Srednja ekonomska in poslovna šola Koper, Državni izobraževalni zavod s slovenskim učnim jezikom Cankar, Vega, Zois Gorica, Humanistični in družbeno- ekonomski licej Anton Martin Slomšek Trst.

Glavni organizator Startup izziva POPRI je Primorski tehnološki park, soorganizirajo pa ga  še Regijska razvojna agencija ROD Ajdovščina, Idrijsko – Cerkljansko razvojna agencija ICRA, Posoški razvojni center in Regionalno razvojni center Koper.

Tudi gospodarstvo je prepoznalo vrednost tega širokopoteznega projekta. Podjetja so omogočila finančno podporo in osebno mentorstvo mladim pri njihovem delu.

KAJ JE STARTUP IZZIV POPRI?

Startup izziv POPRI je tridnevni dogodek, na katerem se mladi naučijo, kako z metodami vitkega podjetništva tehnološke in družboslovne ideje hitro in učinkovito spremeniti v uporabne izdelke, storitve in poslovne rešitve. S pridobljenim znanjem se bodo dijaki lahko prijavili na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih - POPRI. Rok prijave na tekmovanje je 14. 2. 2024, do 12.00 ure.

KAKO POTEKAJO DELAVNICE?

Delo poteka na način, kot ga izvajajo najuspešnejši podjetniški inkubatorji v svetu. Dijaki bodo na 5 lokacijah –V Novi Gorici, Ajdovščini, Kopru, Idriji in Tolminu predpostavke o svojih idejah testirali pri potencialnih kupcih. S pridobljenim znanjem in povratnimi informacijami bodo izdelali prototipe in svoje delo tudi javno predstavili v obliki »pitcha« - petminutne predstavitve pred podjetniško komisijo. Proces je  zelo intenzivenza rezultate, ki jih dijaki med Startup izzivom dosežejo v treh dneh, podjetja pogosto potrebujejo več tednov.

Dijake usmerjajo mentorji, ki so tudi sami podjetniki ali imajo izkušnje z razvojem startupov. Namen delavnice je mlade seznaniti s procesom razvoja novih idej, uporabe metod in orodij, ki omogočajo učinkovito lansiranje novih izdelkov na trg ter razvoj splošnih poslovno-podjetniških znanj in veščin.

PODJETNIŠKO MREŽENJE SEVERNOPRIMORSKIH DIJAKOV V PRIMORSKEM TEHNOLOŠKEM PARKU

Dogodek se bo zaključil s  pitchanjem vseh ekip pred podjetniški komisijo v Primorskem tehnološkem parku 18. 1. 2024. S tem bodo mladi udeleženci pridobili izkušnje javnega nastopanja, dobili povratne informacije s strani podjetnikov v komisiji in se tudi preizkusili v podjetniškem mreženju.

LOKALNA IN NACIONALNA PODOPRA RAZVOJU PODJETNOSTI MLADIH

Startup izziv Severne Primorske so-omogočajo občine gostiteljice (Nova Gorica, Ajdovščina, Idrija in Tolmin) .

Aktivnosti za razvoj podjetnosti mladih POPRI, ki jih organizira Primorski tehnološki park, podpirajo Mestna občina Nova Gorica, Občina Šempeter-Vrtojba Ministrstvo RS za gospodarstvo, turizem in šport, SPIRIT Slovenija, javna agencija,  Slovenski podjetniški sklad, Urad vlade RS Slovence v zamejstvu in po svetu ter Urad vlade RS za intelektualno lastnino.

Dodatne informacije: Marjana Simčič Humar, GSM: 041 840 227, e-pošta: marjana.simcic@primorski-tp.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj