151 digitalnih stičišč v EU, dve v Sloveniji

151 digitalnih stičišč v EU, dve v Sloveniji

22. 12. 2023

Vir in informacije: Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine, 8. 12. 2023, www.gzdbk.si

Evropska unija spodbuja digitalno preobrazbo v poslovnem in v javnem sektorju. Sofinancira 151 digitalnih stičišč (EDIH-ov) v 31 državah. V Slovenij sta dve stičišči, no v Mariboru in eno v Novem mestu.

Stičišča podjetjem in podjetnikom ter javnim ustanovam pomagajo pri digitalni preobrazbi. To vključuje implementacijo sodobnih informacijskih sistemov, avtomatizacijo procesov ter uvajanje naprednih tehnoloških rešitev, kar povečuje učinkovitost, konkurenčnost in prilagodljivost gospodarstva in javnih ustanov.

Stičišča ne spodbujajo le tehnološkega napredka, ampak so tudi katalizator za razvoj inovacijske kulture. Finančna sredstva vložena v stičišča omogočajo vzpostavitev okolja, kjer se spodbuja ustvarjalnost, sodelovanje in preizkušanje novih idej. To bo okrepilo našo sposobnost prilagajanja hitrim spremembam na trgu in spodbudilo inovativne rešitve za izboljšanje našega poslovanja in življenja. Ustrezne kompetence in znanja zaposlenih, so ključno gonilo pri sposobnosti prilagajanja hitrim spremembam inovativnega okolja. Prilagajanje pa postaja ključna prednost, ki posameznemu podjetju, podjetniku in ustanovi lahko omogoči zavzeti vodilno vlogo v panogi.

V Sloveniji imamo dve digitalni stičišči. Eno deluje v Mariboru, v okviru Mariborske Univerze, drugo pa v Novem mestu, na Razvojnem centru.

V Novem mestu razvijajo digitalne rešitve za podjetnike, industrijo in javno upravo, da bi bile različne storitve enostavnejše in hitrejše. Skupen cilj, novomeškega digitalnega stičišča SRC-EDIH, v katerem sodeluje 16 partnerjev, je krepitev digitalne preobrazbe na vseh ravneh. K uporabi središča vabijo podjetja in podjetnike ter javne ustanove. V stičišču so na voljo uporabne rešitve, strokovna podpora ter številni strokovni dogodki in izobraževanja, ki bodo slednjim pomagala pri premagovanju lastnih izzivov digitalne transformacije.

Vabljeni k ogledu dveh televizijskih prispevkov:

***

V konzorciju SRC-EDIH sodeluje Gospodarska zbornica Dolenjske in Bele krajine (GZDBK). Vse dejavnosti, ki jih pri projektu izvaja GZDBK, ažurno objavljajo na: www.gzdbk.si/si/projekti/src-edih/.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj