V aktivnosti za razvoj podjetniških kompetenc vključenih 4000 mladih

V aktivnosti za razvoj podjetniških kompetenc vključenih 4000 mladih

02. 11. 2023

Vir in informacije: STA, 20. 10. 2023, www.sta.si

V sklopu programa Mladi in podjetništvo, ki ga izvajata javna agencija SPIRIT Slovenija ter ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, bodo v letošnjem šolskem letu na 129 osnovnih in srednjih šolah po Sloveniji potekale aktivnosti za razvoj podjetniških kompetenc. Vanje bo vključenih okoli 4000 mladih.

S programom nagovarjamo predvsem učence in dijake, z njim pa ti preko različnih aktivnosti pridobijo znanja in veščine, pomembne za podjetnost in stik s poslovnim svetom. Z njim spodbujajmo ustvarjalnost, podjetnost in inovativnost. To je bistveno za razvoj zavesti o podjetništvu kot gonilu gospodarskega razvoja.

Že nekaj let opažamo, da vse več šol prepoznava pomen spodbujanja podjetniških kompetenc pri mladih. Na marca objavljen javni poziv osnovnim in srednjim šolam za dodelitev spodbud se je odzvalo rekordno število šol, in sicer 129. Podelili jim bomo 302.500 evrov. V letu 2020 se je denimo na poziv za sofinanciranje teh aktivnosti odzvalo 63 šol, leto pozneje 68 in lani 104.

Preko javnega poziva sofinanciramo delavnice, startup vikende in obšolske dejavnosti, kot so denimo podjetniški krožki. Najboljše ekipe mladih se prijavijo na nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih Popri. Po izkušnjah se šole največkrat odločajo za izvedbo startup vikendov, veliko šol, zlasti srednjih strokovnih, pa izvaja celoletne podjetniške krožke.

Z željo, da bi dosegli čim večji krog mladih, smo na agenciji aktivnosti usmerili tudi v obvezna usposabljanje in krepitev kompetenc učiteljev, ki izvajajo podjetniške aktivnosti na izbranih osnovnih in srednjih šolah. Letos so ta usposabljanja prvič vpisana tudi v katalog profesionalnega usposabljanja za pedagoške delavce. V začetku letošnjega šolskega leta je bilo na treh usposabljanjih 53 učiteljev in profesorjev.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj