Državni zbor sprejel Zakon o varstvu osebnih podatkov

Državni zbor sprejel Zakon o varstvu osebnih podatkov

20. 12. 2022

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Ministrstvo za pravosodje, 15. 12. 2022, www.gov.si

Držani zbor je sprejel Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), s katerim vlada prenaša evropsko splošno uredbo o varstvu podatkov v slovensko zakonodajo, ter ureja nacionalne posebnosti varstva osebnih podatkov.

Dosežena bo večjo zakonitost obdelav osebnih podatkov, obenem pa je s sprejemom zakona v celoti zadoščeno zahtevam glede implementacije Splošne uredbe, s čimer se je Republika Slovenija izognila visokim kaznim s strani Evropske unije.

ZVOP-2- je pripravljen tako, da spoštuje 38. člen Ustave Republike Slovenije glede človekove pravice do varstva osebnih podatkov. Ta človekova pravica med drugim prepoveduje uporabo osebnih podatkov v nasprotju z namenom njihovega zbiranja in določa, da se ima vsakdo možnost seznaniti z zbranimi osebnimi podatki, ki se nanašajo nanj, ter pravico do sodnega varstva ob njihovi zlorabi, z vidika njenega urejanja z zakonom pa določa, da mora zakon urejati zbiranje, obdelovanje, namen uporabe, nadzor in varstvo tajnosti osebnih podatkov.

Pomembni sistemski novosti glede določenih obdelav osebnih podatkov sta tudi videonadzor na javnih površinah in posebne obdelave podatkov. Pri videonadzoru na javnih površinah so določili, da je možen, vendar so istočasno določili precej varovalk. Pri posebnih obdelavah podatkov pa so dodatno zavarovali ti. državotvorne evidence - npr. Centralni register prebivalstva.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj