Davčna obravnava napitnin

Davčna obravnava napitnin

12. 04. 2022

6 0
Koristnost članka
6 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: Portal FinD-INFO, 5. 4. 2022, www.findinfo.si

FURS je 30. marca 2022 v dokumentu Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb objavil pojasnilo glede davčne obravnave napitnin, ki se ne uporablja le za napitnine v gostinstvu, temveč tudi za napitnine v drugih dejavnostih. Pojasnilo se ne nanaša na napitnine, ki so urejene s posebnimi predpisi, primeroma z Zakonom o igrah na srečo (ZIS).

Napitnina predstavlja znesek denarja, ki ga zadovoljna stranka nameni fizični ali pravni osebi za dobro oziroma odlično opravljeno gostinsko storitev, ki je bila plačana na podlagi izdanega računa. Pomembno je, da je znesek napitnine simboličen glede na znesek plačane cene gostinske storitve.

Z vidika davčne obravnave ločimo tri vrste napitnine:

  1. Prvi primer, ko napitnino prejme natakar in je ta napitnina namenjena le njemu, kar pomeni, da je ne deli z nikomer. Ni mu je treba dati ne lastniku gostinskega lokala, ne kuharjem ali drugim delavcem v gostinskem lokalu oziroma ni mu je treba oddati na za to odrejeno mesto.
  2. Drugi primer je, ko se natakar in kuhar dogovorita, da bosta delila prejeto napitnino, lastnik gostinskega lokala pa še zmeraj nima dostopa do te napitnine.
  3. Tretji primer je, ko lastnik gostinskega lokala zahteva, da se vsa napitnina odloži na posebej odrejeno mesto in nato on ob koncu dneva, tedna ali meseca to napitnino razdeli med natakarje, kuharje ali ostale zaposlene.

V prvih dveh primerih prejeta napitnina ni predmet obdavčitve z davkom od dohodkov pravnih oseb oziroma z akontacijo dohodnine ali dohodnino od dohodka iz dejavnosti,

V tretjem primeru prejeta napitnina predstavlja prihodek pravne osebe ali fizične osebe, ki opravlja dejavnost ali drugega subjekta, ki opravlja gostinsko dejavnost in se obravnava v skladu z zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb oziroma v skladu z zakonom o dohodnini.

Napitnina se v slednjem primeru torej šteje za prihodek podjetja in se skladno z Zakonom o davku od dohodkov pravnih oseb vključi v davčno osnovo podjetja. Izplačilo napitnine delavcu se šteje za del plače delavca, vključi se v bruto prejemek delavca, ki je po Zakonu o dohodnini predmet obdavčitve z dohodnino in prispevki.

Vir: FURS, Splošno o davku od dohodkov pravnih oseb (9. izdaja, marec 2022)

***

Članki izražajo stališča avtorjev, in ne nujno organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva portala FinD-INFO.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj