5 razlogov za investicije v Kanado

5 razlogov za investicije v Kanado

30. 11. 2021

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 8. 11. 2021, Avtor: Simon Pribac

Vse več svetovnih podjetij vlaga v Kanado zaradi vrhunske delovne sile, bogatih naravnih virov in prednostnega dostopa do trgov po vsem svetu. Zahvaljujoč celostnemu gospodarskemu in trgovinskemu sporazumu med Kanado in Evropsko unijo (CETA) je sedaj kanadski trg še bolj privlačen za vlagatelje iz EU.

Naštevamo vam 5 razlogov, zakaj je temu tako:

1. Ugodna naložbena klima

Kanada je med državami članicami skupine G20 priznana kot najboljša država za poslovanje. Več kot desetletje Kanada vodi med vsemi državami G7 v gospodarski rasti, hkrati pa so za investitorje izredno privlačni še naslednji faktorji:

  • najvišje izobražena delovna silo med članicami OECD
  • najnižji skupni stroški poslovnih davkov v G7 (46 % nižji kot v ZDA)
  • konkurenčno okolje za raziskave in razvoj z najnižjimi stroški za sektorje, ki se intenzivneje ukvarjajo z raziskavami in razvojem v skupini G7
  • eden najmočnejših finančnih sistemov na svetu po mnenju Svetovnega gospodarskega foruma
  • splošne življenjske razmere in kakovost življenja uvrščajo Kanado med najboljše v G7 po OECD-jevem indeksu boljšega življenja (OECD Better Life Index)
  • univerze svetovnega razreda, univerzalno zdravstveno varstvo ter čista, varna in človeku prijazna mesta.

2. Prednostni dostop do svetovnih trgov

Če ste podjetje iz EU, ki deluje v Kanadi, vam sporazum CETA ponuja zagotovljen preferencialni dostop do trgov EU in Severne Amerike. Za razliko od drugih dobrih destinacij za EU naložbe na ameriškem kontinentu, kot so ZDA, Mehika in Brazilija, ima samo Kanada sklenjene investicijske pogodbe z vsemi 27 državami članicami EU.

3. Izboljšana zaščita investitorjev

Če ste investitor iz EU, vam sporazum CETA zagotavlja večjo gotovost, preglednost in zaščito za vaše naložbe. Naložbeno poglavje sporazuma CETA ponuja pomembna jamstva za evropske (EU) vlagatelje v Kanadi. Nekatere osnovne zaščite vključene v sporazum zajemajo:

  • nacionalno obravnavo, ki Kanadi prepoveduje diskriminacijo vlagateljev iz EU v korist kanadskih vlagateljev
  • obravnava z največjimi ugodnostmi, ki Kanadi prepoveduje diskriminacijo vlagateljev iz EU v korist vlagateljev iz tretjih držav
  • obravnava vlagateljev in kritih naložb, ki določa minimalni kvalitetni standard obravnave
  • razlastitev, ki Kanadi prepoveduje razlastitev ali nacionalizacijo naložb vlagateljev iz EU, razen v javnem postopku, v skladu z ustreznim pravnim postopkom, na nediskriminatoren način in ob plačilu takojšnjega in ustreznega nadomestila.

Opomba: Večina določb naložbenega poglavja CETA bo začela polno veljati, ko bodo sporazum CETA ratificirale vse države članice EU.

4. Nižje naložbene omejitve

Sporazum CETA je bil zasnovan za spodbujanje naložb z odpravljanjem omejitev dostopa na trg za vlagatelje. V skladu s sporazumom CETA je bil prag neto koristi v skladu z Zakonom o naložbah Kanade zvišan s 600 milijonov kanadskih dolarjev na 1,5 milijarde kanadskih dolarjev.

5. Nediskriminatorna obravnava

Sporazum CETA zagotavlja, da so vlagatelji iz Kanade in EU deležni poštene in nediskriminatorne obravnave. Kanada in EU morata vlagateljem iz ene ali druge strani zagotoviti obravnavo, ki ni manj ugodna kot za lastne vlagatelje in za vlagatelje iz tretjih držav v podobnih situacijah.

Povzeto po: www.international.gc.ca

Dodatne informacije: Za svetovanje in pomoč pri vzpostavitvi podjetja in poslovanju s Kanado se lahko obrnete na predstavnike Kanadsko slovenske gospodarske zbornice:

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj