FURS pripravlja poenostavitve za računovodje

FURS pripravlja poenostavitve za računovodje

21. 09. 2021

12 0
Koristnost članka
12 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 3. 9. 2021, www.sta.si

Finančna uprava RS (FURS) obljublja poenostavitve za davčne zavezance in njihove računovodje. Začela je namreč s prenovo REK obrazcev, na katerih ji podjetja poročajo o izplačilu plač in drugih prejemkov svojim zaposlenim. Novi obrazec se bo imenoval iREK, uvedli naj bi ga aprila 2022.

Osnovno izhodišče prenove je ukinitev obstoječih REK obrazcev: REK-1, REK-1a, REK-2, REK-1f, PNiPD in statističnega obrazca ZAP/M.

Vsi ti obrazci skupaj danes obsegajo več kot 300 različnih rubrik za vnos. Za razliko od tega jih bo novi iREK obrazec imel le nekaj več kot 100.

Z uvedbo iREK obrazca bo omogočeno popravljanje posameznega individualnega REK obrazca in plačniku davka ne bo treba popravljati celotnega predloženega REK obrazca, kot velja doslej. Gre za poenostavitve, ki bodo davčnim zavezancem, predvsem njihovim računovodjem, v veliko pomoč.

Davčni zavezanec bo tako predložil le podatke na individualnih REK obrazcih po posameznem prejemniku dohodka oziroma zavarovancu. Ob tem bodo omogočili čim več avtomatičnih izračunov obračunanih obveznosti in obveznosti za plačilo ter izračun skupnih zneskov terjatev za davčno knjigovodstvo.

Prav tako bodo določili, da se v okviru popravljanja predloženih podatkov lahko popravljajo podatki na ravni individualnega REK obrazca brez popravljanja zbirnega REK obrazca. Izračun podatkov, potrebnih za vzpostavitev terjatev v davčnem knjigovodstvu, pa bo omogočen v sistemu eDavki.

Poleg tega bodo poskrbeli, da bo novi iREK obrazec racionalnejši pri delovanju Fursa. Že prihodnji teden nameravajo njegov koncept in osnutek predstaviti programerjem, teden pozneje bo sledila predstavitev računovodjem, davčnim svetovalcem in revizorjem, uvedba pa je predvidena 1. aprila 2022.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj