Za zagonska, mala in srednja podjetja več kot milijarda evropskih sredstev

Za zagonska, mala in srednja podjetja več kot milijarda evropskih sredstev

13. 04. 2021

2 0
Koristnost članka
2 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 9. 4. 201, www.sta.si

Evropska komisija je po ustanovitvi Evropskega sveta za inovacije (EIC) 9. 4. 2021 v okviru Pospeševalca EIC objavila prve razpise. Več kot milijarda evrov bo namenjena za podporo pri širitvi zagonskih ter malih in srednjih podjetij, ki imajo potencial za doseganje velikega učinka.

Dobra polovica sredstev bo vložena v prodorne inovacije na katerem koli področju, 495 milijonov evrov pa bo posebej namenjenih inovacijam, ki bodo podprle izvajanje zelenega dogovora ter digitalne in zdravstvene tehnologije.

Pospeševalec EIC je edinstven instrument financiranja EU, ki podpira razvoj prodornih inovacij s privabljanjem zasebnih vlagateljev in zagotavljanjem podpornih storitev za širitev. Zagonskim podjetjem ter malim in srednje velikim podjetjem so na voljo nepovratna sredstva v višini do 2,5 milijona evrov v kombinaciji s kapitalskimi naložbami prek sklada EIC, ki znašajo od 500.000 evrov do 15 milijonov evrov.

Poleg finančne podpore so vsem projektom na voljo tudi storitve za pospeševanje podjetništva, ki omogočajo dostop do najboljšega strokovnega znanja ter vodilnih podjetij, vlagateljev in akterjev v ekosistemu.

Evropska komisija je 9. aprila 2021 začela izvajati tudi odprti program Evropskega sveta za inovacije Iskalec s proračunom v višini 168 milijonov evrov. Interdisciplinarne skupine raziskovalcev lahko zaprosijo za nepovratna sredstva za raziskave in inovacije, ki jim bodo pomagala uresničiti prelomne zamisli ter bodo tako pozitivno preobrazila gospodarstvo in družbo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj