Brezplačno spletno predavanje - »Zakaj Evropska komisija podpira povezovanje podjetij v grozde?«

Brezplačno spletno predavanje - »Zakaj Evropska komisija podpira povezovanje podjetij v grozde?«

06. 04. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Datum: 15. april 2021, od 11.30 do 13.00 ure

Kraj: na spletu

Zakaj se podjetja in druge organizacije povezujejo v grozde? Zakaj je skoraj vsak evropski komisar, ko je bilo v zadnjem letu govora o industriji ali gospodarskem okrevanju, poudaril pomen grozdov? V čem se grozdi razlikujejo od drugih oblik povezovanj podjetij in zakaj jim sodelovanje v njih lahko koristi?

Odgovori na ta in podobna vprašanja bodo predstavljeni na brezplačnem spletnem predavanju, ki je namenjeno predstavnikom podjetij, organizacij za podporo razvoju in podjetništvo oz. vsem zainteresiranim za obravnavano tematiko.

Samo v Evropi je skoraj 3000 grozdov, ki s svojimi člani nudijo 54 milijonov delovnih mest. Okoli 1000 grozdov je včlanjenih v European cluster collaboration platform (ECCP), v katerih je včlanjenih preko 100000 malih in srednjih podjetij, 8000 velikih in približno 11000 univerz in drugih organizacij.

V svetu je takšnih povezav še bistveno več in zadnje čase nastajajo takoimenovani “superclusters”.

Evropska komisija grozde, s tem pa tudi njihove člane, podpira na različne načine. V dosedanjem programu COSME je podpirala evropska strateška partnerstva grozdov in sicer za internacionalizacijo, investicije v pametno specializacijo in za odličnost. Ta program se bo po novem imenoval “Programme for Single Market, Competitiveness of enterprises, including small and medium sized enterprises, and European Statistics” in tudi v njem imajo grozdi svoje mesto in pozornost. Grozdi so bili deležni podpore tudi v okviru programa Obzorje 2020 ter njegovega podprograma INNOSUP.

Na predavanju bodo predstavljene možnosti in priložnosti sodelovanja v grozdu.

Predavanje je v osnovi namenjeno podjetjem in organizacijam iz širšega gradbenega sektorja, ki se ukvarjajo s skoraj nič energijsko gradnjo in/ali prenovo (oz. se zavedajo pomena le te in želijo biti v toku z novostmi), vendar ne le njim.

Namenjeno je tudi vsem, ki jih zanima tematika povezovanja v grozde, ne glede na področje v katerem delujejo, kot tudi predstavnikom institucij za podporo gospodarstvu na državni ali lokalni ravni.

Sodelovanje v grozdu je lahko koristno tudi za podjetja, ki šele razmišljajo o digitalizaciji ali krožnem gospodarstvu in jim ekosistem grozda lahko pri tem nudi podporo in smernice. Zato vabijo tudi predstavnike teh podjetij.

Predaval bo mag. Vladimir Gumilar, direktor Slovenskega gradbenega grozda. 

Vladimir Gumilar je vodil evropski projekta partnerstva grozdov za področje krožne gradnje (European Circular Construction Alliance, European Strategic Cluster Partnership for internationalization), sodeluje v strokovnih odborih projektov s tega področja,  pripravil je prispevke v strokovnih medijih, tematiko je predstavil članom SGG in na več mednarodnih in nacionalnih dogodkih, nazadnje v okviru izmenjave grozdov (ClusterXchange) v EU projekta SMART4NZEB. 

Predavanje, ki je za udeležence brezplačno, organizira Slovenski gradbeni grozd in spada v sklop aktivnosti prenosa znanj in kompetenc, na prednostnih področjih  delovanja, ki so krožno gospodarstvo ter energijsko učinkovita in trajnostna gradnja, digitalizacija v gradbenem sektorju, inovacije in novi poslovni modeli ter mednarodno sodelovanje.

Dodatne informacije in prijave

Informacije o svojem delu redno objavlja na omrežjih FacebookLinkedIn in Twitter.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj