Nove omejitve vstopa v Avstrijo (15. 2. 2021)

Nove omejitve vstopa v Avstrijo (15. 2. 2021)

16. 02. 2021

1 0
Koristnost članka
1 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 15. 2. 2020, Avtor: Pripravil: mag. Dušan Pšeničnik, ekonomski svetovalec, vodja gospodarskega oddelka Veleposlaništvo Republike Slovenije na Dunaju 

  • Vstop v Avstrijo

S 14. oz. 13. februarjem 2021 sta v Avstriji stopili v veljavo dve noveli odloka o COVID-19 omejitvah vstopa v Avstrijo (COVID-19 Einreiseverordnung, 69/2021 in 68/2021; konsolidirano besedilo tukaj). Izpostavljamo dele ureditve, ki je relevantna za gospodarske subjekte. Na seznamu varnih držav za Avstrijo (priloga A) ostaja le 9 držav: Avstralija, Finska, Grčija, Islandija, Nova Zelandija, Norveška, Južna Koreja, Singapur in pa Vatikan: Slovenije torej ni na avstrijskem seznamu varnih držav.

1. REGISTRACIJA: vsaka oseba mora najprej 72 ur pred vstopom v Avstrijo izvesti e-registracijo vstopa (Einreiseformular oz.Pre-travel-Clearence), in sicer v el. obliki na spletni strani v nemškem ali angleškem jeziku. Prejela bo avtomatično generirano potrdilo, ki ga bo v elektronski ali natisnjeni obliki predložila nadzornim organom na meji. Le v izrednih razmerah je dopustno ta obrazec izpolniti in predložiti nadzornim organom na meji v fizični obliki v nemškem (Priloga E; nov nemški obrazec; do izteka 18. februarja se lahko uporabljajo še stare potrditve registracij) ali angleškem jeziku (priloga F; angleški obrazec). Podatki v platformi bodo izbrisani po 28 dneh. Registracija vstopa ni potrebna zgolj v primerih spodaj navedenih izjem, za katere predmetni odlok ne velja.

2. SPLOŠNO PRAVILO: oseba, ki prihaja iz države/območja EU/EGP, ki ni na avstrijskem seznamu varnih držav (oz. je bila v njem v zadnjih 10 dneh), mora že ob vstopu v Avstrijo predložiti zdravniško potrdilo o negativnem testu v nemškem (nova Priloga C: obrazec) ali angleškem jeziku (nova Priloga D: obrazec; do izteka 18. februarja se lahko uporabljajo še stari obrazci) ali neposredno negativni COVID-test izdan v nemškem ali angleškem jeziku (torej tudi izdan v Sloveniji; obvezne sestavine: ime in priimek testirane osebe, datum rojstva, datum in uro odvzetja vzorca, rezultat testa: pozitiven/negativen ter podpis osebe, ki je izvajala testiranje ter žig institucije testiranja ali od 28. februarja dalje črtno/QR kodo). Pri tem se upoštevajo tako molekularnobiološki (PCR) kot hitri antigenski testi (HAGT), ki niso starejši od 72 ur (od odvzema vzorca). Če negativnega testa ne more predložiti, mora nemudoma oz. najkasneje v 24 urah po vstopu izvesti testiranje. Obenem takoj nastopi z 10 dnevno karanteno, ki se lahko zaključi s predložitvijo novega negativnega testa, ki pa je lahko opravljen šele 5. dan po vstopu (stroške testa poravna oseba sama).

Posebno obravnavo ob vstopu v Avstrijo imajo: humanitarni delavci, osebe ki vstopajo iz poslovnih razlogov, spremljevalno osebje v okviru vstopov iz medicinskih razlogov, osebe, ki se udeležujejo nujnih upravnih ali sodnih obveznosti/postopkov ter tujci s posebno legitimacijsko izkaznico (npr. diplomati); vendar morajo tudi oni ob vstopu predložiti veljavni negativni test, sicer nastopijo z 10 dnevno karanteno, dokler ga ne opravijo (lahko takoj, brez 5 dnevnega odloga).

Argumentacija vstopa iz poslovnega razloga se dokazuje s potrdili delodajalcev, naročili, dobavnicami, potrditvami terminov razgovorov ali predstavitev ipd., pri čemer je potrebno  upoštevati tudi usklajenost časovne komponente vstopa z poklicnim razlogom.

3. DRUGE DRŽAVE: osebi, ki prihaja iz preostalih (tretjih) držav (po novem tudi UK), ki ni na avstrijskem seznamu varnih držav, je vstop v Avstrijo načeloma prepovedan.  Vstop je dopusten torej le za osebe, ki prihajajo s seznama varnih držav oz. verodostojno dokažejo, da so bile izključno v njej v zadnjih 10 dneh. Obenem velja podobna posebna obravnava pretežno že zgoraj omenjenih oseb (poslovni razlogi ipd.), za katere se poleg registracije uporablja splošno pravilo iz 2. točke

4. Migranti/Pendlerji: Z 10. februarjem 2021 se je zaostrila (do sedaj izjema) obravnava rednih migrantov (prečkanje meje vsaj enkrat mesečno) zaradi poklicnih razlogov, udeležbe pri šolskem pouku ali študiju (v primeru prevoza s strani skrbnika vstop in vrnitev štejeta za tranzit - izjema) ali zaradi družinskih razlogov ali obiskov življenjskega partnerja. Tudi zanje obvezna registracija, ki pa velja 7 dni (če se po dani podatki ne spreminjajo), dodatno pa morajo predložiti negativni test, ki ne sme biti starejši od 7 dni. Če negativnega testa ne more predložiti, mora oseba nemudoma oz. najkasneje v 24 urah po vstopu izvesti testiranje, vendar v tem času ni v karanteni. Te registracije bodo mogoče od 7. februarja dalje. Interpretacija rednih delovnih migrantov je v Avstriji zelo široka, dokazuje pa se z naslednjim formularjem (Berufspendler).

5. IZJEME: Odlok še naprej ne velja (§8) med drugim za prost prevoz blaga in oseb, tranzit preko Avstrije brez postankov, posadke/osebe repatriacijskih prevozov/letov, vključno s sodelujočimi varnostnimi organi, vstop potnikov intervencijskih vozil, vozil v javnih službah, vstop oseb, ki prihajajo iz Avstrije in tuj teritorij prečkajo brez postanka za dosego končnega cilja v Avstrjiji ter pri prehodih meja iz nekaterih avstrijskih območij (DE trikotnik). Splošne izjeme od odloka prav tako (§7) ostajajo kot že prej nepredvidljivi, neprestavljivi, in posebej upoštevajoči družinski razlogi (še posebej težke bolezni, primeri smrti ali rojstev, oskrba podpore potrebnih oseb v nujnih primerih, redni obiski življenjskega partnerja), za predvidljive dogodke v tem krogu pa veljajo nova splošna pravila pri vstopu. Iz razloga izstopa iz Avstrije se lahko karantena predčasno prekine (če se pri tem tveganje okužbe v največji meri zmanjša).

NOVO: pri uporabi izjeme prostega prevoza blaga in oseb, kjer ciljna destinacija ni Avstrija, ali pri tranzitu skozi Avstrijo, je potrebno že ob vstopu v Avstriji dokazati¸ da je zagotovljen tudi izhod iz nje. Npr. pri tranzitu čez Tirolsko (ki velja za posebej rizično območje COVID-19 mutacij) proti Nemčiji (Brenner), je potrebno zaradi nujnosti predložitve negativnega testa pri vstopu v Nemčijo iz Tirolske, ta test pokazati že pri vstopu v Avstrijo (velja pozornost oz. izogibanje tem območjem).

Naj še omenimo, da je v Avstriji v okviru t. i. soft-lockdowna, ki je nastopil z 8. februarja 2021, še vedno potrebno upoštevati določene omejitve oz. preventivne ukrepe, vključno z omejenostjo gibanja med 20.00 in 6.00 uro, min. razdaljo 2 m, nošenjem FFP2 maske v trgovinah, pri javnem prevozu itd.

Prijave za množično (brezplačno testiranje) v Avstriji so možne na povezavi.

Izvedba brezplačnih hitrih testov je mogoča v Avstriji v naslednjih lekarnah.

Podrobneje o ukrepih/ureditvi v Avstriji na straneh pristojnega ministrstva.

  • Vstop v Slovenijo

Glede ponovnega vstopa v Slovenijo iz Avstrije (ki je označena kot rizično območje), pa na podlagi novega Odloka o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo (Ul. RS št. 20/2021), ki je stopil v veljavo s 13. februarjem 2021, še naprej velja splošno pravilo negativnega testa (PCR ali hitrega antigenskega testa (HAT), če je slednji opravljen v EU ali državah Schengenskega območja), ki ne sme biti starejši od 48 ur (PCR) ali 24 ur (HAGT) od odvzema brisa ter zožen obseg izjem:

  • opravljanje nalog mednarodnega prevoza;
  • prosti pretok blaga ali oseb (zapusti Slovenijo vsaj  v 8 urah po vstopu);
  • tranzit (zapusti Slovenijo vsaj v 6 urah po vstopu);
  • oseba z diplomatskim potnim listom
  • predstavnik tujega varnostnega organa;
  • pripadniku Slovenske vojske, policije, ali uslužbencu državnega organa, ki se vrača z napotitve na delo/službene poti v tujini (potreben test, pogoje osamitve do izvida zagotovi delodajalec)
  • oseba pripeljani z reševalnim ali sanitetnim vozilom;
  • humanitarna pomoč/službe za zaščito in reševanje/gasilci ipd. (vračanje vsaj v 48 urah);
  • otroku do 13 let, ki je v spremstvu upravičene odrasle osebe;
  • dvolastniki zemljišč (opravljanje kmetijsko-gozdarskih-poljedelskih del; vrnitev v 8 urah po vstopu); in
  • če prihajajo iz države članice EU/schengenskega območja, katere 14-dnevna incidenca primerov okužbe s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je nižja kot v Sloveniji (stanje 14.2.2021: Avstrija - 208  in Slovenija - 610; torej tudi iz Avstrije), za:

1. dnevne delavce migrante (vračanje vsaj v 14 urah po vstopu; podpisano dokazilo delodajalca "Berufspendler" oz. izjava);

2. dnevno ali občasno prehajanje meje zaradi vključenosti v vzgojo, izobraževanje ali raziskovanje (dokazilo institucije, dopustno nujno spremstvo mladoletne osebe);

3. državljan EU/Schengen, ki prihaja iz teh dežel, kjer je opravljal varstvo in pomoč podpore potrebnim osebam, oskrbo ali nego družinskih članov, starševski stik in stik z otrokom, vzdrževalna dela na objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali v uporabi, ali odpravlja neposredno nevarnost (vračanje vsaj v 12 urah); in

4. izvedbo zdravstvene storitve v Sloveniji (dopustno nujno spremstvo mladoletne osebe);

  • če pa je njihova 14-dnevna incidenca primerov okužbe višja kot v Sloveniji, potem je vstop v Slovenijo brez karantene mogoč ob predložitvi negativnega PCR ali HAT testa, ki ni starejši od 7 dni.

NOVI IZJEMI

  • oseba, ki predloži potrdilo o pozitivnem HAGT ali PCR testu, ki je starejši od 21 dni (na pa starejši od 6 mesecev) ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot 6 mesecev
  • oseba, ki predloži potrdilo o cepljenju zoper COVID-19 in je od drugega odmerka proizvajalca Biontech/Pfizer minilo najmanj 7, Moderna 14 in AstraZeneca 21 dni.

Potrdila veljajo, če so izdana v državah članicah EU ali Schengenskega območja; za testiranje in cepljenje pa tudi če so izdana v tretjih državah in jih prepoznava NIJZ (objava na spletni strani).

NOVO: Na meji se ukinjajo izpostavljene kontrolne točke (izvajanje načrtnih kontrol in občasnega nadzora); odpravljena je omejitev gibanja med občinami, dovoljeno je zbiranje do 10 oseb (ob spoštovanju prevencijskih priporočil).

Lokacije za testiranje v Sloveniji na povezavi.

Podrobneje o ukrepih na spletni strani Vlade RS ter Veleposlaništva RS na Dunaju.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj