Previdno rahljanje ukrepov v Avstriji

Previdno rahljanje ukrepov v Avstriji

09. 02. 2021

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 2. 2. 2021, Avtor: Slovenska gospodarska zveza v Celovcu

V Avstriji bodo pričeli z rahljanjem ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, so se dogovorili na srečanju zvezne vlade s predstavniki zveznih dežel. V ponedeljek, 8. februarja 2021 se bodo znova odprle trgovine, v katerih bo obvezna zaščitna maska tipa FFP2. Svoja vrata bodo lahko odprli tudi ponudniki storitev.

Trgovine odpirajo

V Avstriji se bodo lahko trgovine znova odprle v ponedeljek, 8. februarja 2021. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Enaka pravila so predvidena za galerije, muzeje in živalske vrtove, je sporočila avstrijska vlada. V trgovinah z živili bo še naprej veljalo pravilo 10 kvadratnih metrov na stranko.

Svoja vrata bodo lahko znova odprli tudi ponudniki storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami. Vendar pa bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid.

Pouk spet na šoli

Po semestralnih počitnicah, ki se bodo v večini dežel končale 14. februarja 2021, se bodo otroci vrnili v šole. V ljudskih šolah razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Dvakrat tedensko bodo učence testirali na novi koronavirus. Testiranje bo obvezen pogoj za udeležbo pri pouku. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

Gostinstvo še ostaja zaprto

Gostinski obrati in turistične dejavnosti medtem ostajajo zaprti. Čez dva tedna naj bi oblasti odločile, ali se bodo lahko odprli marca.

V veljavi ostaja tudi nočna omejitev gibanja med 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj. Od prihodnjega ponedeljka se bo lahko znova družilo po več oseb iz dveh različnih gospodinjstev. Trenutno se lahko več oseb iz enega gospodinjstva sreča samo z eno osebo iz drugega.

Zaostren nadzor na meji

Zvezni kancler Sebastian Kurz (ÖVP) je ob tem napovedal zaostritev nadzora na avstrijskih mejah, da bi preprečili vdor novih različic novega koronavirusa. Pri tem je omenil brazilsko različico, ki je v Avstriji še niso potrdili.

Kurz je povedal tudi, da bodo epidemiološke razmere naslednjič preučili čez dva tedna, ko bodo tudi odločali o morebitnem dodatnem sproščanju omejitvenih ukrepov. Če se bodo razmere poslabšale, se bodo na to odzvali, je dejal. Po kanclerjevih besedah je ponovna eksponentna rast okužb realistična. Če se bo to zgodilo, bodo zaostrili ukrepe, je napovedal po srečanju vlade s predstavniki zveznih dežel.

Vladi sicer cilja, da bi dnevno število okužb znižali na okoli 700, še ni uspelo doseči. Tudi do nedelje, ko se bo končala ustavitev javnega življenja, ni pričakovati bistvenega izboljšanja.

Več informacij

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj