Vlada večino ukrepov za pomoč gospodarstvu podaljšala do konca marca

Vlada večino ukrepov za pomoč gospodarstvu podaljšala do konca marca

24. 12. 2020

7 0
Koristnost članka
7 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 23. 12. 2020, www.sta.si

Vlada je za tri mesece s sklepom podaljšala nekatere oblike pomoči podjetjem pri blažitvi posledic epidemije covida-19, pa tudi samozaposlenim, družbenikom, kmetom in zaposlenim. Ukrepi, ki bi se sicer iztekli s koncem letošnjega leta, naj bi veljali do konca marca 2021. Gospodarsko ministrstvo je sicer predvidelo podaljšanje za pol leta.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so predlog za podaljšanje nekaterih ukrepov iz petega in šestega protikoronskega zakona pojasnili z dejstvom, da se epidemija še ni končala in je opravljanje nekaterih dejavnosti ponujanja blaga in storitev potrošnikom še vedno prepovedano. Posledično je še vedno prizadeto gospodarstvo, vključno s samozaposlenimi, družbeniki in kmeti.

Je pa vlada 23. decembra 2020 ukrepe podaljšala za tri mesece, ne za šest mesecev, kolikor je v osnutku sklepa predlagalo ministrstvo.

Eden od ukrepov, ki se podaljšujejo, je mesečni temeljni dohodek v višini 1100 evrov za samozaposlene osebe, ki se v epidemiji covida-19 soočajo s težavami pri poslovanju. Uvedel ga je peti protikoronski zakon. Dejavnost morajo opravljati najmanj od letošnjega 1. septembra, pogoj pa je padec prihodkov v letu 2020 za 20 odstotkov glede na lani. Podobna pomoč velja tudi za kmete in družbenike, sedmi protikoronski zakon, ki ga bo DZ potrjeval prihodnji teden, pa bo mesečni temeljni dohodek ponudil tudi verskim uslužbencem. Izvajalec ukrepa je Finančna uprava RS (Furs).

Poleg mesečnega temeljnega dohodka Furs samozaposlenim, družbenikom in kmetom na podlagi petega protikoronskega zakona izplačuje tudi delno povračilo izpada prihodkov zaradi odrejene karantene ali obveznosti varstva otrok. Vrednost tega ukrepa je od 250 do največ 750 evrov mesečno, vendar se izključuje z ukrepom mesečnega temeljnega dohodka. Tudi ta ukrep vlada podaljšuje do konca marca.

Do takrat bo veljalo tudi še subvencioniranje nadomestil plač za delavce, ki zaradi odrejene karantene ne morejo prihajati na delo oz. ostanejo doma zaradi višje sile, za katero se štejejo varstvo otrok, ustavitev javnega prevoza in zaprtje mej. Izplačana nadomestila plač za te delavce delodajalcem v imenu države povrne zavod za zaposlovanje.

Vlada je za tri mesece podaljšala tudi ukrep delnega povračila nekritih fiksnih stroškov, ki ga imajo trenutno za oktober, november in december na voljo pravne in fizične osebe z vsaj enim zaposlenim, ki so bile registrirane najpozneje do 1. septembra, pa tudi samozaposleni ter družbeniki ali delničarji gospodarske družbe oziroma ustanovitelji zadruge ali zavoda, ki so poslovodne osebe.

Za to pomoč lahko zaprosijo tisti, ki jim bodo prihodki v zadnjem letošnjem četrtletju upadli za vsaj 30 odstotkov v primerjavi z enakim obdobjem lani. Višina pomoči je odvisna od zmanjšanja prihodkov - v primeru več kot 70-odstotnega upada prihodkov znaša 1,2 odstotka letnih prihodkov od prodaje za posamezni mesec, v primeru 30- do 70-odstotnega upada pa 0,6 odstotka. Prva izplačila upravičencem bo Furs izvedel do 20. januarja.

Finančna ocena polletnega podaljšanja v osnutku sklepa je bila 1,2 milijarde evrov, tako da je vrednost trimesečnega podaljšanja verjetno približno polovica te številke. V sporočilu po seji vlade številka sicer ni navedena.

Že prejšnji teden je vlada do junija 2021 podaljšala subvencioniranje skrajšanega delovnega časa, ki ga je z junijem uvedel tretji protikoronski zakon. Ni pa trenutno predvideno podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo, ki velja že od spomladi. Izteklo se bo 31. januarja 2021.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj