Slovenska in ruska podjetja se tudi v epidemiji povezujejo na področju naprednih tehnologij

Slovenska in ruska podjetja se tudi v epidemiji povezujejo na področju naprednih tehnologij

24. 11. 2020

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 20. 11. 2020, www.spiritslovenia.si

Javna agencija SPIRIT Slovenija je konec oktobra izvedla pilotni projekt poslovne konference z naslovom: ''Uporaba naprednih tehnologij za razvoj slovenskega in ruskega gospodarstva'', na kateri je premierno predstavila posebno digitalno spletno platformo, ki bo olajšala mreženje in vzpostavljanje stikov med slovenskimi in ruskimi podjetji. S tem je agencija prešla na novo obliko spodbujanja sodelovanja med slovenskimi in ruskimi podjetji.

SPIRIT Slovenija je poslovno konferenco, ki je potekala 21. oktobra 2020, pripravila v sodelovanju z ugledno rusko fundacijo Roscongress, gospodarskima zbornicama Leningrajske regije in mesta Sankt Peterburg ter Centrom za razvoj in podporo podjetništvu iz Sankt Peterburga, ki so na dogodku predstavile svoje aktivnosti.

Ruskim udeležencem se je predstavilo osem slovenskih podjetij: Bosio, Dewesoft, Instrumentation Technologies, Iskra Sistemi, Iskratel, ResEvo, Seven Refractories in Žejn Group ter združenje IT izvoznikov ZitEX s tehnološkimi rešitvami za različna področja od jeklarstva do merilnih sistemov in avtomatizacije poslovnih procesov.

Podpis memoranduma o sodelovanju. Na levi dr. Tomaž Kostanjevec, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija, na desni Aleksander Stuglev, izvršni direktor fundacije Roscongress.

Na dogodku je SPIRIT Slovenija podpisal tudi memorandum o sodelovanju s fundacijo Roscongress, kar bo odprlo nove priložnosti za spodbujanje sodelovanja med podjetji iz obeh držav. »Naša agencija želi razvijati vlogo regionalnega partnerja za ruska podjetja v osrednje in vzhodno evropski regiji, ki ji pripada Slovenija, in povabilo Roscongressa k podpisu memoranduma o sodelovanju dokazuje namero po dolgoročnem in kakovostnem partnerstvu,« je ob podpisu memoranduma izpostavil dr. Tomaž Kostanjevec, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija.

Omenjena fundacija namreč organizira politične, gospodarske, kulturne, športne in druge dogodke na najvišji ravni, vključno s prestižnim mednarodnim gospodarskim forumom v Sankt Peterburgu (SPIEF) in Vzhodnim gospodarskim forumom v Vladivostoku. »Epidemija koronavirusne bolezni je močno vplivala na gospodarske tokove in poslovanje podjetij po vsem svetu, slovenska in ruska podjetja pa kljub temu iščejo možnosti in priložnosti za medsebojno povezovanje,« je ob podpisu memoranduma dodal Aleksander Stuglev, izvršni direktor fundacije Roscongress.

Kot agencija, ki med drugim skrbi tudi za prepoznavnost slovenskega gospodarstva na oddaljenih trgih, si SPIRIT Slovenija prizadeva  predstaviti izdelke in storitve slovenskih podjetij čim širši ruski poslovni javnosti. Znano je, da ruski trg za slovenska podjetja predstavlja veliko priložnost in izziv, medtem ko slovenski trg ruskim podjetjem ponuja tudi odličen način za vstop na velik, 500-milijonski trg Evropske unije.

Vzpostavljena digitalna spletna platforma za povezovanje med slovenskimi in ruskimi podjetji

Ključni del dogodka je bila predstavitev digitalne spletne platforme (https://spirit.envisionexpo.com/), ki je olajšala mreženje in vzpostavljanje stikov med slovenskimi in ruskimi podjetji. Na njej so predstavljene bistvene informacije, predstavitve slovenskih podjetij in njihovih rešitev, prav tako so se tam zbirale prijave vseh zainteresiranih za udeležbo v drugem delu konference, ki se je zgodil 12. novembra 2020 na organiziranih B2B pogovorih na daljavo.

Ta platforma bo koristna tudi v prihodnje, saj bo podjetjem in ustanovam predstavljala orodje za vzpostavljanje kontaktov in izmenjavo informacij še pred izvedbo gospodarskih delegacij v živo.

Spodaj si lahko ogledate video plenarnega dela konference.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj