Furs z opozorilom glede uporabe reference pri obročnem plačilu davkov

Furs z opozorilom glede uporabe reference pri obročnem plačilu davkov

24. 11. 2020

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 16. 11. 2020, www.sta.si

Na Finančni upravi RS (Furs) davčne zavezance opozarjajo, naj v primeru odobrenega obročnega plačila davkov plačilo obroka vedno izvedejo z referenco oz. sklicem, določenim na odločbi o obročnem plačilu. V nasprotnem primeru se lahko namreč plačilo porabi za plačilo drugih neplačanih obveznosti.

Če plačilo obroka ni izvršeno s sklicem določenim na odločbi, se plačilo lahko porabi za plačilo drugih neplačanih obveznosti, neplačan zapadli obrok pa se štetje za davčni dolg, kar lahko vodi tudi v razveljavitev odobrenega obročnega plačila ali težave pri uveljavljanju upravičenj po interventni zakonodaji.

Podjetja lahko v primeru težav pri izpolnjevanju davčnih obveznosti v skladu z zakonom o davčnem postopku zaprosijo tako za odlog kot tudi za obročno plačevanje davkov. V primeru hujše gospodarske škode lahko denimo zaprosijo za plačilo davka v največ 24 mesečnih obrokih ali pa za odlog za dve leti. Srednjim in velikim podjetjem lahko Furs poleg tega odobri obročno plačilo davka tudi v primeru preventivnega finančnega prestrukturiranja ali poenostavljene prisilne poravnave.

Ob tem so spomladi, takoj po prvi razglasitvi epidemije covida-19, vejali tudi posebni milejši koronski pogoji za odobritev obročnega plačila oziroma odloga plačila ter neobračunavanje obresti v tem času, bolj ugodni so bili tudi pogoji glede plačila akontacije davka in davčnega odtegljaja.

Z razglasitvijo konca epidemije so v začetku poletja ti pogoji prenehali veljati, a ob nedavni vnovični razglasitvi epidemije se vračajo. Z uveljavitvijo šestega protikoronskega zakona, bodo tako davčni zavezanci spet dobili tudi možnost odloga plačila davkov za dve leti ali pa obročnega plačila zaradi izgube sposobnosti prihodkov zaradi epidemije.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj