Podaljšan rok za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov

Podaljšan rok za oprostitev marčnih in aprilskih prispevkov

19. 05. 2020

4 0
Koristnost članka
4 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 14. 5. 2020, www.sta.si 

Samozaposleni, ki želijo ob izplačilu mesečnega temeljnega dohodka koristiti tudi oprostitev plačila socialnih prispevkov, imajo za meseca marec in april čas za oddajo vloge še do konca tega meseca. Rok bi se sicer moral izteči 9. maja, a ga je Finančna uprava RS (Furs) podaljšala.

Kot so pojasnili na Fursu, se je v teh dneh nanje obrnilo nekaj samozaposlenih, kmetov, verskih uslužbencev in družbenikov, ki zaradi različnih razlogov niso uspeli do 9. maja uveljavljati oprostitve marčnih in aprilskih prispevkov.

Zato so rok podaljšali do vključno 31. maja. Do tega datuma lahko torej zavezanci, če tega še niso storili, tudi sicer podajo izjavo za uveljavljanje oprostitev majskih prispevkov in za dodelitev mesečnega temeljnega dohodka za marec, april in maj.

Izredno pomoč v obliki mesečnega temeljnega dohodka in oprostitve plačila prispevkov lahko koristijo samozaposlene osebe, družbeniki, verski uslužbenci in kmetje, ki zaradi epidemije novega koronavirusa ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Država jim pomoč ponuja za obdobje od razglasitve epidemije 13. marca do konca maja oz. v primeru, da epidemija do petka ne bo preklicana, do konca junija. Prejmejo jo lahko, če prek eDavkov vložijo ustrezno izjavo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj