Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost

Vlada snuje paket pomoči za turistično dejavnost

11. 05. 2020

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 7. 5. 2020, www.sta.si

Vlada za turistično dejavnost napoveduje dodatne ukrepe pomoči, v katerih načrtuje sofinanciranje skrajšanega delovnega časa, podaljšanje veljavnosti sedanjih ukrepov in dodatna likvidnostna sredstva. Država bo turizmu pomagala zato, ker je to panoga, ki jo je koronavirus prizadel na najbolj drastičen način.

Ukrepi iz prvega in drugega paketa protikoronske pomoči so primerni tudi za turistično panogo. A potrebni so ukrepi, ki bodo turizmu omogočili ne le preživetja, temveč prestrukturiranje in razvoj nove ponudbe. S tem država sporoča, da "turizem ostaja prioriteta tudi po krizi".

V tretjem paketu pomoči bo ob ukrepu možnosti skrajšanega delovnega časa država pokrila določen odstotek plače delavca, s čimer bodo omogočili bolj fleksibilno vračanje na delo s čakanja na delo. Ukrepe iz prvega in drugega paketa pomoči bodo podaljšali za štiri mesece oz. do konca leta, s čimer bodo omogočili postopen zagon delovanja turističnih podjetij.

Na voljo bodo tudi likvidnostne pomoči za preživetje podjetij. Za mikro, mala in del srednje velika podjetja bodo prek podjetniškega sklada na voljo dodatni krediti v višini od 5000 do 40.000 evrov. Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa bo zagotovilo nepovratna evropska sredstva v obsegu 16 milijonov evrov za stroške obratovanja za podjetja v gostinski in nastanitveni dejavnosti.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj