Svetovni razstavi Expo se tudi formalno obeta preložitev za leto dni

Svetovni razstavi Expo se tudi formalno obeta preložitev za leto dni

05. 05. 2020

Vir in informacije: STAkrog, 21. 4. 2020, https://krog.sta.si/

Izvršni odbor Mednarodnega urada za razstave (BIE) je državam članicam tudi formalno predlagal preložitev svetovne razstave Expo Dubai za leto dni. Ta naj bi po novem predlogu potekala od 1. oktobra 2021 do 31. marca 2022. Države bodo o predlogu glasovale do 29. maja, slovensko gospodarsko ministrstvo pa preložitev podpira.

Odločitev, da tudi formalno predlagajo prestavitev svetovne razstave, je 21. aprila 020 sprejel izvršni odbor, sestavljen iz delegatov 12 držav članic BIE. Sprememba datuma Expa sicer zahteva dvotretjinsko podporo vseh članic, zato jih bo organizacija pozvala h glasovanju. To bo potekalo na daljavo, in sicer med 24. aprilom in 29. majem.

Prestavitev Expa so predlagali Združeni arabski emirati, torej država gostiteljica. Za to se je že zavzelo tudi več sodelujočih držav, ki se spopadajo s pandemijo novega koronavirusa, saj je trenutno še veliko negotovosti v zvezi z učinki na javno zdravje, gospodarsko aktivnost in omejitvami gibanja. Države bi sicer v tem času morale že intenzivno pripravljati svoje razstavne prostore v Dubaju. Projekt pa ohranja ime Expo 2020 Dubai.

Svetovna razstava bi morala v Dubaju potekati med 20. oktobrom letos in 10. aprilom 2021. Organizatorji so pričakovali do 25 milijonov obiskovalcev, od tega 70 odstotkov tujih obiskovalcev iz skoraj 200 držav.

Slovenija naj bi se na Expu 2020 predstavila pod sloganom Slovenia - Green Smart Experience. Paviljon naj bi državo predstavljal kot trajnostno, sodobno in kreativno, s prepletom zelenega okolja, znanja, prebojnih idej in inovacij ter gospodarstva z dodano vrednostjo.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj