Nasvet: Zavarovanje terjatev v Ukrajini je nujno

Nasvet: Zavarovanje terjatev v Ukrajini je nujno

13. 09. 2011

Vir in informacije: Finance, 12.9.2011, www.finance.si, Avtor: Špela Špiler

Ukrajinski trg ima sektorje, v katerih za posel ni mogoče dobiti vnaprejšnjega plačila

Brez dobrega zavarovanja terjatev do svojih kupcev na ukrajinskem trgu ne gre, saj imajo v državi še vedno togo zakonodajo, ki nima dobrega nadzora nad neplačili.

Ukrajinski trg ima za slovenska podjetja veliko možnosti; je največji trg v srednji in vzhodni Evropi in ima veliko možnosti za rast. Vendar ima ukrajinski trg svoje zakonitosti in težave, zato je za dobro poslovanje in rast na tem trgu nujno zavarovanje terjatev.

  1. Ukrajinski trg je eden od najbolj tveganih trgov. Med klasifikacijo tveganosti držav za zavarovanje terjatev, ki je sestavljena iz osmih razredov, je Ukrajina v razredu 7a, skupaj z Argentino, Brazilijo, BiH, Kirgizijo, Kosovom, Maldivi, Moldavijo in Venezuelo.
  2. Zavarujete lahko izvozne in domače terjatve s plačilnim rokom do 180 dni (izjemoma do 360 dni). S tem se zavarujete pred stečajnim tveganjem (kupec ne more poplačati dolgov) in tveganjem podaljšane zamude plačila (zaradi različnih vzrokov). Zavarujete se tudi pred nekomercialnimi tveganji, kot so vojne, embargo ali neplačilo dolga javnih institucij.
  3. Razumevanje posebnosti trga. Podjetja pri svojih virih iz tujih držav, kjer poslujejo, ne morejo pridobiti vseh informacij o tveganjih v zvezi z neplačili. Pri plačilih je treba poznati posebnosti države. Ukrajinski trg ima svoje zakonitosti in težave; ima sektorje, kjer za posel ni mogoče dobiti vnaprejšnjega plačila. Zato je zavarovanje terjatev še posebej pomembno.
  4. Ugodnejši pogoji financiranja. Z zavarovanjem svojih terjatev (na domačem ali tujem trgu) lahko podjetje zmanjša tveganje prihodnjega poslovanja in tako izpolni nekatere zahtevke bank za odobritev posojila.
Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj