Digitalizacija občin in podjetij

Digitalizacija občin in podjetij

10. 03. 2020

Vir in informacije: IPPR agencija za komuniciranje, https://ippr.si/

Digitalna občina: V tujini že resničnost, kakšni so primeri dobrih praks iz Slovenije?

Nizozemski Molenwaard je prva digitalna občina na svetu, v kateri skoraj 90 % občinskih dejavnosti poteka prek spletnega portala. Glede na raziskavo občani zdaj kakovost dela občinske službe ocenjujejo višje kot pred digitalizacijo. Kaj pa Slovenija? Imamo tudi v Sloveniji primere dobrih praks, ki lahko služijo za zgled preostalim občinam in podjetjem? Z namenom vpogleda v dobre prakse slovenskih občin in podjetij so v digitalnem inovacijskem stičišču 4PDIH pripravili obrazec, prek katerega zbirajo takšne primere, povezane z digitalizacijo. Ti bodo objavljeni v katalogu dobrih praks.

Katalog dobrih praks za še bolj dostopne občine in podjetja

»Poznamo kar nekaj primerov dobrih praks iz tujine, ki nam lahko služijo kot zgled za vpeljavo digitalizacije v lokalnem okolju. Obenem imamo v Sloveniji kar nekaj dobrih primerov. Nekatere smo v 4PDIH poznali že prej, nekatere smo spoznali v sklopu regionalnih delavnic, ki smo jih v preteklih mesecih organizirali po različnih krajih Slovenije. Prepričana pa sem, da obstajajo številni drugi, ki jih še ne poznamo. Zato vabimo vse občine in podjetja, da svoj primer uvrstijo na seznam dobrih praks, povezanih z digitalizacijo mest, občin, podjetij, javne uprave, storitev in skupnosti. Katalog teh informacij bo služil zainteresirani javnosti, načrtovalcem ukrepov na področju digitalizacije in ponudnikom povezanih storitev,« je povedala dr. Emilija Stojmenova Duh, vodja 4PDIH.

Zgledi iz tujine

Italijanske Firence, Cork na Irskem in Espoo na Finskem so le tri od številnih tujih mest, v katerih so dobro izkoristili potenciale digitalizacije in tako naredili mesto, bolj po meri ljudem. V občini Espoo so, na primer, krizo podjetja Nokia prav s pomočjo potencialov, ki jih prinaša digitalizacija, uspeli obrniti v svojo korist. Z mreženjskim programom, s katerimi so povezovali podjetja, izobraževalne ustanove in storitve načrtovanja kadrovanja nekdanjega visoko usposobljenega Nokijinega kadra, so ustvarili živahno lokalno tehnološko skupnost. Na ta način je visoko usposobljen kader s pomočjo občine in tehnološkega podjetja ustanovil več kot 1.000 novih zagonskih podjetij. Danes je občina Espoo visokotehnološko središče, ki je privabilo številne tehnološke gigante, kot so Google, Microsoft, Huawei in ruski Yandex, da so sodelovali v neposrednih naložbah v kraju Espoo.

V Sloveniji na voljo različni programi

Kot pomoč pri digitalizaciji občin in podjetij so prek sodelovanja s 4PDIH trenutno na voljo trije projekti. Projekt Digi Fed, ki je namenjen malim ter srednjim podjetjem in v sklopu katerega izvajajo različna usposabljanja na področjih digitalizacije. Na voljo pa so tudi razpisi za pridobitev do 55.000 EUR za uvedbo novih digitalnih tehnologij v poslovanje podjetij. Projekt Carpe Digem, katerega cilj je izgradnja trajnostnih ekosistemov za digitalne inovacije, ki so osredotočeni na medregionalno sodelovanje, ter projekt Digital Regions, v sklopu katerega se izvajajo aktivnosti za izboljšanje inovacijskih politik za podporo pametne specializacije v proizvodnem sektorju zaradi pojava INDUSTRIJE 4.0.

Dodatne informacije: Za več informacij o navedenih projektih je na voljo dr. Emilija Stojmenova Duh, e-naslov: emilija.stojmenova@fe.uni-lj.si.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj