Zaživel portal za bolj pregledno porabo denarja države

Zaživel portal za bolj pregledno porabo denarja države

28. 01. 2020

Vir in informacije: STA, 10. 1. 2020, www.sta.si

Finančno ministrstvo je vzpostavilo spletno mesto, ki omogoča dostop do ključnih podatkov državnega proračuna. Vsak, ki ga to zanima, lahko tako preveri, kako se steka denar v državni proračun in za katere namene se ga porablja, vpogleda pa tudi v projekte v posamezni regiji ali občini in dinamiko njihovega izvajanja.

Spletno mesto, ki so ga na finančnem ministrstvu vzpostavili v sodelovanju z ministrstvom za javno upravo, je dostopno na naslovu: https://proracun.gov.si/. Njegov namen je, da javnost vidi, kako se v državni proračun steka denar davkoplačevalcev in za katere namene se porablja.

Posebnost interaktivnega grafičnega prikaza je v tem, da se podatki osvežujejo dnevno. Vsak dan je torej mogoče za pretekli dan preveriti, koliko denarja se je že steklo v proračun in koliko se ga je doslej porabilo. Podatki so na voljo za deset let nazaj.

Proračun za leto 2020, ki ga je DZ sprejel novembra lani, predvideva za skupaj 10,773 milijarde evrov prihodkov in 10,358 milijarde evrov odhodkov. V celem letu naj bi prihodki za 415 milijonov evrov presegli porabo.

Poleg tekočega spremljanja prihodkov in odhodkov državnega proračuna spletno mesto vsebuje tudi podrobnejše informacije o posameznih projektih, ki se financirajo ali sofinancirajo iz državnega proračuna. Prikaz uporabniku omogoča podrobnejši vpogled v posamezen segment proračunske porabe, omogoča pa tudi iskanje podatkov glede na regijo, občino in vrednost projektov.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj