Kako poteka izdaja računov v podjetjih?

Kako poteka izdaja računov v podjetjih?

26. 11. 2019

0 1
Koristnost članka
0 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: Zavod mladi podjetnik, 24. 11. 2019, http://mladipodjetnik.si/

Vsak, ki se poda na podjetniško pot, mora osvojiti številna področja, s katerimi se do sedaj ni ukvarjal. Mednje spada tudi področje izstavljanja računov za storitve, ki jih je opravil za svoje stranke.

Izdaja računov je logična posledica dobave izdelkov stranki oziroma opravljanja storitve zanjo. Da bi podjetnik lahko dobil zaslužek zaradi opravljanja samostojne dejavnosti, mora pripraviti dokument, na podlagi katerega bo stranka izvedla plačilo.

Način, kako boste račun izstavili, je v precejšnji meri odvisen od tega, s kom poslujete. Če sodelujete s predstavniki javne uprave, ki so neporedniki uporabniki državnega proračuna, se morate tega lotiti na specifičen način. To je prek uporabe UJP portala. Uporaba tega portala je enostavna. Prednost je v tem, da imate v evidenci že vse predstavnike javne uprave in njihove podatke. Tako po vpisu le nekaj črk naziva ustanove dobite vse podatke, ki jih potrebujete. Da bi lahko uporabljali ta portal, morate najprej pridobiti namensko digitalno potrdilo. V portal se morate vpisati tako, da izberete uporabniško ime in geslo, ki ga boste uporabljali. Ko boste račune izdali na tak način, bo prednost tudi v tem, da boste imeli pregled nad njihovim stanjem. Vedeli boste, kdaj je bil račun dostavljen, če je bil že preverjen in če je bil že poplačan.

Izstavljanje računov za pravne in fizične osebe

Če boste račun izstavili pravnim ali fizičnim osebam, bo postopek drugačen. V tem primeru je oblika precej poljubna. Najbolje je, če račun pripravite v posebnem programu za izdajanje računov. To vam bo olajšalo celoten postopek. Hkrati pa boste na tak način lažje vodili evidenco, kdaj ste račune izdali in kdaj so bili ti poplačani.

Sicer pa se lahko priprave takih računov lotite tudi prek Worda ali Excela. Oblika računov ni striktno predpisana. Pomembno pa je, da so v njem vsi potrebni podatki. Tako podatki o naslovniku, prejemniku, sami storitvi, cenah in končnemu znesku.

Druga stvar so davčne blagajne. Če opravljate tako dejavnost, pri kateri vam bodo ljudje plačali na gotovinski način, potem si boste morali omisliti tak sistem. To lahko naredite prek nakupa seta ustreznih naprav ali tako, da si naložite programsko opremo na obstoječi računalnik ali tablico.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da Ne



Nazaj