Sklad Feelsgood za podporo hrvaškim in slovenskim startupom

Sklad Feelsgood za podporo hrvaškim in slovenskim startupom

05. 11. 2019

3 0
Koristnost članka
3 oseb je članek označilo kot koristen.

Vir in informacije: STA, 3. 10. 2019, www.sta.si

Hrvaški in slovenski startupi lahko odslej dobijo podporo hrvaškega sklada Feelsgood. Gre za t. i. sklad za socialni vpliv, težak 30 milijonov evrov, v katerega sta sredstva prispevala evropska sklada EIF in Efsi. Sklad bo investiral v podjetja s projekti na področjih kmetijstva, krožnega gospodarstva, finančne vključenosti, vzgoje in zdravstva.

Kot je objavila Evropska komisija, gre za prvi tovrstni sklad na Hrvaškem. V celoti ga bo upravljala hrvaška ekipa, v vodstvu bosta tudi dva strokovnjaka z zagrebške univerze in Ekonomskega instituta Zagreb, ki bosta spremljala socialne učinke investicij. Sklad sta podprla Evropski investicijski sklad (EIF) in Evropski sklad za strateške naložbe (Efsi), na katerem temelji Junckerjev načrt.

Začetek delovanja novega sklada Feelsgood je dobra novica. Ne le da bodo podporo dobili ključni sektorji, kot sta krožno gospodarstvo in zdravstvo, ampak bodo ta podjetja dosegla tudi pozitivne socialne učinke.

EIF bo s podporo temu skladu naredil novo pozitivno potezo za hrvaško gospodarstvo. Tokrat omogočajo nove investicijske priložnosti za hrvaške startupe z okoljskim in socialnim učinkom, da bi dosegli trajnostni razvoj hrvaškega gospodarstva in da bi Hrvaški omogočili odziv na družbene in okoljske izzive današnjega časa.

Ustanovna partnerica sklada Feelsgood Renata Brkić je dejala, da bo sklad zagotavljal dolgo pričakovan kapital malim in srednje velikim podjetjem na Hrvaškem in v Sloveniji, ki so odločena, da bodo poleg dobička ustvarjala tudi pozitiven socialni in okoljski učinek.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj