Z novembrom začetek nacionalne uvedbe elektronskega bolniškega lista

Z novembrom začetek nacionalne uvedbe elektronskega bolniškega lista

05. 11. 2019

8 1
Koristnost članka
8 oseb je članek označilo kot koristen.

Objavljeno: STA, 1. 11. 2019, www.sta.si

Izvajalci zdravstvenih storitev po celotni Sloveniji bodo v novembru in decembru začeli postopno izdajanje elektronskega bolniškega lista. Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) namreč uvaja elektronsko rešitev, ki bo omogočala postopno nadomestitev papirnatega obrazca, ki se bo s februarjem 2020 v večini primerov poslovil.

Obrazec o upravičeni zadržanosti z dela se bo med drugim namreč še vedno tiskal za zaposlene pri fizičnih osebah in za zaposlene pri tujih organizacijah ter konzularnih in diplomatskih predstavništvih v Sloveniji.

V pilotni uvedbi elektronskega bolniškega lista, ki se je začela 3. septembra, so sodelovali zdravstveni domovi Ljubljana, Medvode in Slovenske Konjice ter štirje zasebniki.

Pilotna uvedba je bila izredno koristna, saj je bilo ugotovljenih več manjših pomanjkljivosti in napak, ki so bile odpravljene. To je omogočilo boljšo pripravo navodil in informacijskih rešitev, ki so sedaj pripravljene na nacionalno uvedbo.

Nacionalna uvedba elektronskega bolniškega lista bo tako potekala do konca leta, ko se morajo v sistem vključiti vsi zdravstveni izvajalci. V prehodnem obdobju do začetka februarja bodo zdravniki sicer še vedno izdajali tudi papirnati obrazec.

Od februarja bodo delodajalci morali za zaposlene za začasne zadržanosti od dela obvezno prevzemati elektronski bolniški list prek spletnega sistema SPOT (prej eVEM). Delodajalci bodo zato morali pravočasno prilagoditi svojo informacijsko opremo, pozivajo na ZZZS, ki bo predvidoma do novega leta za delodajalce pripravil informacijsko rešitev.

Na ZZZS so prepričani, da bo uvedba elektronskega bolniškega lista pomembno razbremenila družinske zdravnike. Pričakujejo namreč, da se bo s časom zmanjšalo število obiskov zavarovancev v ambulantah, saj jim zgolj zaradi pridobitve bolniškega lista ne bo treba obiskati zdravnika, če bo ta ocenil, da pregled ob zaključku bolniškega staleža ni potreben.

Do novosti so sicer nekoliko skeptični v zdravniških vrstah, saj ocenjujejo, da prinaša dodatne administrativne obremenitve za zdravnike.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj