Design Biotop 2019, Ljubljana

Design Biotop 2019, Ljubljana

14. 05. 2019

Datum: od 23. do 25. maja 2019

Kraj: MAO Ljubljana

Letošnji Design Biotop v ospredje postavlja iskanje kreativnih in vključujočih rešitev za boljši ekonomski in socialni napredek mest, pri čemer je ključnega pomena trajnostni razvoj.

Onstran pametnih mest: Oblikovanje vključujočih procesov odločanja in trajnostnih sistemov

Design Biotop je platforma, ki promovira kreativno mišljenje kot odskočno desko za reševanje kompleksnih izzivov. Projekt se je začel pred 6 leti z dogodkom, ki je obravnaval vlogo kreativnih procesov  pri povezovanju različnih akterjev iz področja javnega sektorja.

Šest edicij kasneje, se Design Biotop posveča iskanju kreativnih in vključujočih rešitev za boljši ekonomski in socialni napredek mest, pri čemer je ključnega pomena trajnostni razvoj. Ena od možnosti je vključevanje različnih obrobnih skupin in sosesk v oblikovanje strategij, ki so pomembne za dobrobit prebivalcev in okolja.

Kako naj dosežemo trajnostno prihodnost, kjer bodo kreativnost, ekonomija, vključenost in razvoj mesta šli z roko v roki?

V zadnjih letih lahko spremljamo mnoge pozitivne in negativne primere iz mest, ki se spopadajo z izzivi trajnostnega razvoja. Prav tako poznamo primere mest, ki so v odločevalske procese vključevali različne socialne skupine in jih s tem spustili v proces sooblikovanja  odločitev znotraj skupnosti.

Pred dvema letoma so v Helsinkih zaposlili prvo chief design officer (Anne Stenros), prav tako so številna mesta zaposlila oblikovalce kot svetovalce za razvoj in reševanje kompleksnih izzivov, s katerimi se sodobno mesto sooča.

Redefinicija mestnih četrti skozi inkluzivne procese postaja del debate o trajnostni prihodnosti in njenem vplivu na splošno dobrobit prebivalcev mest.

Da bi še naprej spodbujali pozitiven vpliv na okolje, moramo izboljšati razumevanje  odnosov med oblikovanjem, kreativnostjo, okolju prijaznimi ekosistemi, ekonomijo in razvoju urbanih okolij. Kako nam lahko ustvarjalnost in oblikovanje pomagata pri doseganju boljših rezultatov za trajnostno prihodnost?

S stališča zanimanja za trajnostne/sistemske pristope v oblikovanju, v maju 2019 Design Biotop pripravlja raznolik nabor govorcev in praktičnih vpogledov s študijami primerov in delavnicami.

Dvodnevni dogodek bo obravnaval povezavo med oblikovanjem, ki ima lahko povezovalni in vključevalni vpliv na procese odločevanja in trajnostnimi ekonomskimi učinki. Le z deljenjem novih vpogledov, so lahko ti kompleksni izzivi razumljeni in redefinirani.

Udeležba je brezplačna.

Dodatne informacije in prijave

Projekt je del mednarodne platforme Future Architecture, ki jo koordinira Muzej za arhitekturo in oblikovanje MAO. Podporniki in ostali partnerji projekta so ALUOMGRT in MOL.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj