Za lažji dostop do tveganega kapitala 410 milijonov evrov evropskih sredstev

Za lažji dostop do tveganega kapitala 410 milijonov evrov evropskih sredstev

26. 04. 2018

Vir in informacije: STA, 10. 4. 2018, http://www.sta.si/

Evropska komisija in Evropski investicijski sklad sta uvedla nov program financiranja VentureEU, ki bo inovativnim podjetjem v zagonski in razširitveni fazi olajšal dostop do tveganega kapitala. Z evropskimi sredstvi v višini 410 milijonov evrov naj bi prek šestih skladov tveganega kapitala zbrali do 2,1 milijarde evrov javnih in zasebnih naložb.

To naj bi privabilo 6,5 milijarde evrov novih naložb v inovativna podjetja v zagonski in razširitveni fazi po Evropi. To bi pomenilo, da bo v Evropi dvakrat več razpoložljivega tveganega kapitala kot danes. Komisija pričakuje, da bo dostop do tveganega kapitala dobilo okoli 1500 podjetij v zagonski in razširitveni fazi po vsej EU.

Nova pobuda bo številnim inovativnim evropskim podjetnikom kmalu omogočila naložbe, ki jih potrebujejo za inovativnost in rast, da dosežejo uspeh na svetovni ravni. Za Evropo to pomeni več delovnih mest in večjo rast.

Šest skladov bo imelo deleže v več manjših naložbenih skladih, vsak pa bo pokrival projekte v vsaj štirih evropskih državah. Ti naložbeni skladi bodo pomagali financirati mala in srednje velika podjetja ter podjetja s srednje veliko tržno kapitalizacijo iz različnih sektorjev, kot so informacijska in komunikacijska tehnologija, digitalni sektor, bioznanost, medicinska tehnologija ter učinkovita raba virov in energijska učinkovitost.

Naložbe EU v VentureEU bo upravljal Evropski investicijski sklad pod nadzorom komisije. VentureEU je del pobud EU za podporo rasti inovativnim podjetnikom v Evropi. Komisija je program napovedala v okviru unije kapitalskih trgov ter pobude za zagon in razširitev podjetij.

VentureEU je ključni element strategije odprtih inovacij, ki so jo začeli pred tremi leti. Za Evropo je bistveno, da ohrani svoj položaj svetovne industrijske in gospodarske sile.

Tvegani kapital je ključen za dobro delovanje unije kapitalskih trgov, a je v Evropi po mnenju Bruslja še vedno premalo razvit. Predlani so naložbe tveganega kapitala v EU dosegle skupno 6,5 milijarde evrov, v ZDA pa 39,4 milijarde evrov.

Skladi tveganega kapitala v Evropi so poleg tega premajhni, saj v povprečju obsegajo 56 milijonov evrov v primerjavi s 156 milijoni evrov v ZDA. Pobuda VentureEU bo z novimi viri financiranja evropskim inovacijskim podjetjem omogočila, da se razvijejo v vodilna svetovna podjetja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj