Kaj si izvozniki obetajo od leta 2017?

Kaj si izvozniki obetajo od leta 2017?

25. 10. 2016

Vir in informacije: http://izvozniki.finance.si/, 18. 10. 2016, Avtorji: Mateja Bertoncelj, Karel Lipnik, Jurij Šimac, Anja Zaletel, Nataša Koražija

Napovedi gospodarske rasti se poslabšujejo, krizna žarišča in negotovosti pa bohotijo

Evropo in svet bo v letu 2017 pretresala kopica dogodkov, ki nas na sončni strani Alp gotovo ne bodo veselili, saj lahko nam in našim izvoznikom nakopljejo veliko težav.

Že v začetku prihodnjega meseca bodo volitve v ZDA. Svet in največje svetovno gospodarstvo bosta gotovo občutila morebitno zmago Donalda Trumpa. Njegova zmaga bi prinesla predvsem veliko negotovosti v ameriško notranjo politiko, še bolj pa bi lahko Trumpova nepredvidljivost zahtevala davek v svetovni politiki. Tudi če se Trump podredi ameriški administraciji, bo negotovost zaradi strahu pred njegovo muhavostjo vplivala tako na vlagatelje kot tudi na mednarodne politične odnose.

Brexit

Velika Britanija bo naredila prve konkretnejše korake iz EU. To pa bi lahko vplivalo na stabilnost EU in tudi evrskega območja. Britancem bi lahko sledila še kakšna država ali regija. Pa tudi sama Velika Britanija lahko zaplete postopek izstopa in učinke.

Volitve v Evropi in širjenje nacionalizma

Poleg tega nas čaka še dvoje volitev, in sicer v Nemčiji in Franciji (volilno leto je tudi za Nizozemko in Češko), kjer je pričakovati povečan vpliv nacionalističnih in ekstremističnih strank. Posledično bo lahko po volitvah uvedena vrsta protekcionističnih ukrepov, ki bodo vplivali tako na mednarodno trgovino kot tudi na razmere znotraj EU.

Prehod Kitajske med zrela gospodarstva

Analitiki EIU že nekaj časa opozarjajo na Kitajsko in pričakovan močan upad njene gospodarske rasti. Še leta 2010 se je kitajsko gospodarstvo razmahnilo za več kot desetino. Od takrat je rast vsako leto skromnejša, lani je upadla pod sedem odstotkov, letos bo po oceni OECD znašala 6,4 odstotka. Črni scenarij EIU kaže, da bi lahko čez dve leti znašala le še okoli štiri odstotke. To bi lahko povzročilo hude sistemske težave, saj Kitajska gospodarske ukrepe financira s prihodnjo rastjo.

Eksplozivni Bližnji vzhod

Zaostrujejo se tudi odnosi med naftnimi državami. Morebiten propad za november napovedanega dogovora držav članic Opeca ali neučinkovitost sprejetih ukrepov o zmanjšanju črpanja – oboje je zelo verjetno – bi lahko sprožila trgovinsko vojno med proizvajalkami in destabilizirala že tako napete razmere na Bližnjem vzhodu. Savdska Arabija je le s stisnjenimi zobmi in figo v žepu prepustila Iranu del svojih kvot načrpanih količin nafte. Ti dve državi sta verski nasprotnici in sta dobesedno v vojni na tleh Jemna.

Rusija proti zahodu

In potem je tu še Sirija, kjer imajo svojo vojno Rusija in ZDA. Tudi med tema dvema državama se lahko razmere v prihodnjem letu še zaostrijo, njuna vojna pa razširi tudi v Ukrajino.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj