S septembrom nekaj več za vrednotnice

S septembrom nekaj več za vrednotnice

30. 08. 2016

Objavljeno: STA, 27. 8. 2016, http://www.sta.si/

Januarja 2015 uvedene vrednotnice za osebno dopolnilno celo se bodo s septembrom nekoliko podražile. Namesto devet evrov bo za dokument, na podlagi katerega se lahko opravlja osebno dopolnilno delo, prinaša pa tudi pravice iz zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja, treba plačati 9,06 evra.

Vrednotnice je uvedel leta 2014 prenovljeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Njihov cilj je spodbujanje zakonitega opravljanja del, kot je pomoč v gospodinjstvu ali varstvo otrok. Prav dela, ki sodijo pod osebna dopolnilna dela, se namreč najpogosteje opravljajo na črno.

Kdor hoče opravljati ta dela, mora od tedaj kupiti vrednotnico, s katero se zagotavlja zakonito naročilo in izvedbo dela. Pred tem je potrebna prijava na Agenciji RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), ki vodi seznam izvajalcev. Na njem je trenutno vpisanih 6345 oseb.

Ena vrednotnica pomeni en dan pokojninske dobe, doslej pa je bilo treba zanjo plačati devet evrov - sedem evrov je bilo namenjenih za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, dva evra pa za zavarovanje za poškodbo pri delu in poklicno bolezen.

Od 1. septembra znaša višina prispevka za pokojninsko in invalidsko zavarovanje 7,05 evra, za zdravstveno zavarovanje pa 2,01 evra.

Pod osebna dopolnilna dela štejejo dela, kot so pomoč v gospodinjstvu, pri čiščenju stanovanja ali stanovanjske stavbe, pri kmetijskih delih ter tudi varstvo otrok, pomoč starejšim, bolnim in invalidom ter spremstvo oseb, ki potrebujejo nego. Na seznam so vključeni tudi inštrukcije, prevajanje, lektoriranje, izvajanje umetniških vsebin ob zasebnih dogodkih ter pomoč pri oskrbi hišnih živali.

Prav tako se za osebno dopolnilno delo šteje izdelovanje in prodaja izdelkov domače in umetnostne obrti, izdelovanje, popravilo in prodaja izdelkov, ki jih je mogoče izdelovati na domu pretežno ročno ali po pretežno tradicionalnih postopkih, nabiranje in prodaja gozdnih sadežev in zelišč ter mletje žita, žganje apna ali oglja na tradicionalen način in prodaja.

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj