Odprt je Javni poziv za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje 2016

Odprt je Javni poziv za pridobitev certifikata Družini prijazno podjetje 2016

19. 07. 2016

Vir in informacije: STA, 4. 2. 2016, http://www.sta.si/

Certifikat družini prijazno podjetje že več kot 240 slovenskim podjetjem in organizacijam

Ekvilib Inšitut je letos že desetič objavil javni poziv za pridobitev certifikata družini prijazno podjetje. Doslej je bilo v postopek pridobitve osnovnega certifikata vključenih že prek 240 slovenskih podjetij in organizacij, skupaj pa je bilo v projekt vključenih prek 80.000 zaposlenih. Podjetja se lahko prijavijo vse do konca leta.

Certifikat, ki ga Ekvilib Inštitut podeljuje skupaj z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je princip organizacijskega upravljanja, ki zagotavlja kratkoročne in dolgoročne pozitivne učinke usklajevanja poklicnega in zasebnega življenja zaposlenih, so zapisali na inštitutu.

V desetih letih, odkar certifikat poznamo v Sloveniji, je kot orodje za sistematično sodelovanje z zaposlenimi zasedel prepoznavno vlogo med slovenskimi delodajalci.

Povprečno število ukrepov, ki jih posamezno podjetje izbere iz celovitega in dopolnjujočega se kataloga ukrepov, je prek 13 na posamezno podjetje. Pridobitev certifikata družini prijazno podjetje je namenjena podjetjem in javnim ustanovam z nad 10 zaposlenimi.

Ukrepi, ki so jih podjetja sprejela v postopku pridobivanja certifikata, nimajo finančnih posledic, ampak so lahko organizacijski. Med najbolj popularnimi so sicer otroški časovni bonus, s katerim zaposleni dobijo dodatne proste ure na prvi dan šole, na informativni dan ali ob uvajanju otroka v vrtec, časovni konto (zaposleni lahko prosto razpolagajo z viški ur) in novoletna obdarovanja otrok. Vendar pa niso namenjeni samo zaposlenim z otroki, mnogi zaposleni potrebujejo namreč tudi čas za skrb za starejše.

Ukrepi so z različnih področij, tudi denimo s področja varovanja zdravja, v okviru katerega nekatera podjetja zaposlenim ponudijo košarico sadja ali financirajo rekreacijo. Prav tako se mnoga podjetja, če se lahko, odločajo za možnost delnega opravljanja dela na domu.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj