Do konca junija bo podeljenih prvih 211 certifikatov za pridobitev subvencije v okviru podjetniškega usposabljanja za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

Do konca junija bo podeljenih prvih 211 certifikatov za pridobitev subvencije v okviru podjetniškega usposabljanja za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo

28. 06. 2016

Vir in informacije: Javna agencija Republike Slovenije za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije - SPIRIT Slovenija, 23. 6. 2016, www.spiritslovenia.si

Slovenija je po vključenosti žensk v zgodnjo podjetniško aktivnost med zadnjimi na lestvici, zato je podjetniško usposabljanje za brezposelne ženske dodana vrednost subvencijam za samozaposlitev in predstavlja zelo pomembno spodbudo za realizacijo le te, je bilo izpostavljeno na današnji novinarski konferenci ob zaključku prvega niza podjetniških usposabljanj za brezposelne ženske s terciarno izobrazbo.

Javna agencija SPIRIT Slovenija je skupaj z Zavodom RS za zaposlovanje (ZRSZ) in Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravila program podjetniškega usposabljanja brezposelnih žensk s terciarno izobrazbo, ki želijo začeti samostojno podjetniško pot. Po končanem dvomesečnem 100-urnem usposabljanju, ki obsega 8 vsebinskih modulov, bodo udeleženke prejele certifikat, s katerim si bodo lahko pri ZRSZ zagotovile subvencijo za samozaposlitev v višini 5.000 EUR. Vsa usposabljanja preko SPIRIT Slovenija financira Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo preko ukrepa spodbujanja žensk v podjetništvu.

Dvomesečno usposabljanje bo potekalo v dveh terminih, spomladanskem in jesenskem, na petih lokacijah po Sloveniji: v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novi Gorici in Novem mestu. Spomladansko usposabljanje za prvo skupino udeleženk se bo izteklo do konca junija, jesensko pa bo steklo po 5. septembru 2016 in bo zaključeno konec oktobra. V obeh terminih skupaj se bo usposabljanj udeležilo več kot 400 brezposelnih žensk.

Spomladansko usposabljanje je uspešno zaključilo 211 udeleženk, ki so prejele certifikat, s katerim si bodo lahko pri Zavodu za zaposlovanje RS zagotovile subvencijo za samozaposlitev V 90 dneh po izdaji certifikata se morajo na podlagi zaposlitvenega načrta s svojim svetovalcem zaposlitve samozaposliti, nato pa v 8 dneh od samozaposlitve oddati vlogo za pridobitev subvencije, ki jo dobijo izplačano predvidoma v 30 dneh po oddaji zahtevka za izplačilo.

Ker gre za omejena sredstva tako za subvencije za samozaposlitev kot tudi za podjetniško usposabljanje, je bil Zavod RS za zaposlovanje pri naboru kandidatov ciljno usmerjen - odločili so se za kandidatke, ki so morale izpolnjevati pogoje za vključitev v Program spodbujanja ženskega podjetništva v skladu s sprejetim Katalogom ukrepov aktivne politike zaposlovanja, ter biti prijavljene v evidenci Zavoda za zaposlovanje vsaj tri mesece. Poleg tega pa je bilo pomembno tudi to, da so imele v zaposlitvenem načrtu opredeljeno podjetniško idejo ter realno možnost uresničitve samozaposlitve.

Več

Ali se vam je zdel članek koristen? Da NeNazaj