Za naložbe v kmetijstvu in gozdarstvu v drugi polovici leta namenjenih več kot 80 mio EUR

Za naložbe v kmetijstvu in gozdarstvu v drugi polovici leta namenjenih več kot 80 mio EUR

Za naložbe v kmetijstvu in gozdarstvu v drugi polovici leta namenjenih več kot 80 mio EUR

04. 07. 2017

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v drugi polovici letošnjega leta predvidoma objavilo 14 javnih razpisov v višini skoraj 83.000.000 EUR. Gre za drugi cikel javnih razpisov iz PRP 2014-2020 v letošnjem letu.

Vir in informacije: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, 13. 6. 2017, www.mkgp.gov.si

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bo v drugi polovici letošnjega leta predvidoma objavilo 14 javnih razpisov v višini skoraj 83.000.000 EUR. Gre za drugi cikel javnih razpisov iz PRP 2014-2020 v letošnjem letu. V letu 2016 in prvi polovici letošnjega leta je bilo tako objavljenih že 24 javnih razpisov v vrednosti nekaj več kot 208.000.000 EUR, s čimer se je po več kot dveletnem premoru zagnal težko pričakovan investicijski cikel.

Z objavo javnih razpisov v drugi polovici letošnjega leta želi ministrstvo pospešiti naložbeni zagon, ki je bil začet z objavo javnih razpisov v letu 2016. Spomladi 2018 pa sledi še javni razpis za naložbe v predelavo / trženje in razvoj kmetijskih proizvodov za dopolnilne dejavnosti, mikro, majhna in srednje velika podjetja ter za blaženje podnebnih sprememb v predvideni skupni vrednosti 25 mio EUR.

Ministrstvo bo preko razpisov spodbujalo investicije na področju konkurenčnosti v kmetijskem, živilskem in gozdarskem sektorju ob iskanju ravnovesja med kmetovanjem in varovanjem narave ter prilagajanjem na podnebne spremembe (naložbe v predelavo ali trženje kmetijskih proizvodov, zmanjševanje porabe vode v tehnoloških postopkih, ureditev čistilnih naprav, energetsko učinkovitost objektov in opreme, proizvodnja električne in toplotne energije za potrebe obrata - uporaba lesne biomase).

Spodbujati želijo tudi dejavnost sodelovanja med LASi ter pospešiti odpravo škode v gozdovih (lubadar), posebej pa spodbujamo vzpostavitev sodelovanja med kmetijstvom in znanostjo (investicijska partnerstva), kar bo lahko prispevalo velik delež pri reševanju problemov v kmetijstvu. Prav tako namenjajo sredstva za vzpostavitev organizacij proizvajalcev ter posebej poudarjajo pomen majhnih kmetij, katerih dejavnost bo podprta s posebnim podukrepom in javnim razpisom.

V planu objave javnih razpisov za II. polletje leta 2017 so javni razpisi navedeni po mesecih predvidene objave, tako, da se morebitni investitorji lahko pripravijo na izvajanje naložbe in se pozanimajo o pripravi potrebne dokumentacije za izpolnitev vloge, pri čemer še posebej poudarjajo pravočasen pristop k preveritvi potrebnosti priprave presoje vpliva naložbe na okolje.

Vse nadaljnje in podrobnejše informacije glede pogojev in obveznosti lahko vlagatelji pridobijo v okviru INFO točk PRP.

Okvirni terminski načrt objave javnih razpisov za ukrepe PRP do konca leta 2017

Nazaj