Visoka priznanja slovenskim inovatorjem

Visoka priznanja slovenskim inovatorjem

Visoka priznanja slovenskim inovatorjem

07. 10. 2010

Slovenski inovatorji so se pred kratkim na več sejmih odrezali odlično, saj so kar trije prejeli zlata priznanja za svoje inovacije na sejmu ARCA ter nagrado sejma "Bodi vzor" v Osjeku.

Slovenski inovatorji so se pred kratkim na več sejmih odrezali odlično, saj so kar trije prejeli zlata priznanja za svoje inovacije na sejmu ARCA ter nagrado sejma "Bodi vzor" v Osjeku.

8. Mednarodni sejem inovacij, novih proizvodov in tehnologij ARCA 2010 je potekal od 30. septembra do 2. oktobra v Nacionalni in univerzitetni knjižnici v Zagrebu. Razstavljenih je bilo prek 220 izumov iz različnih držav. Sejem je odprla državna sekretarka Ministrstva za gospodarstvo, delo in podjetništvo Tihana Kraljić, ki je poudarila pomen inovatorjev in inovacij za konkurenčnost hrvaškega gospodarstva.  

Slovenci smo na sejmu predstavili devet izumov devetih inovatorjev, ki so bili, kot so sporočili naši predstavniki na sejmu Rafael in Leon Cingerle, Ivan Gregorič in Jože Vlah, deležni velike pozornosti obiskovalcev. Ocenjevalna komisija je pod vodstvom prof. dr. Petra Biljanovića prvi in drugi dan sejma ocenjevala razstavljene izume.

Mikrobiologinja Romina Znoj iz Ljubljane je prejela zlato priznanje za novo molekulo na področju zdravljenja raka. V šestih letih let raziskovalnega dela je pripravila rastlinski ekstrakt, ki je bil primeren za poskuse na rakavih celičnih linijah in kasneje uporaben za analizo. Na tej podlagi je letos januarja določila tisto aktivno molekulo, ki povzroča odmiranje več vrst rakavih celic. Načrtuje, da bo v prihodnosti mogoče razviti to molekulo do potencialnega zdravila za zdravljenje raka.

Inovator Rafael Cingerle in podjetje HidroGib d.o.o. iz Nove Gorice sta prejela zlato priznanje za rotacijske hidravlične klešče, ki se uporabljajo za izgradnjo kamnitih podpornih zidov, za sanacijo plazov, zelo primerne pa so tudi za odstranjevanje popotresnih ruševin. Njihova posebnost in prednost je, da se vrtijo v vse smeri neomejeno, zato ne glede na položaj bagra dosežejo vse vertikalne in horizontalne kote. Klešče se z letošnjim letom že proizvajajo in jih je mogoče kupiti pri omenjenem podjetju.

Inovator Ivan Gregorič iz Vogrskega, ki je za svoj večfunkcijski kmetijski stroj prejel že vrsto visokih nagrad, je tem dodal še zlato priznanje ARCE. Stroj je namenjen različnim vrstam kmetijske, delovne, čistilne in vzdrževalne obdelave na kmetijskih in drugih površinah. Je samohoden, s pogonom v treh hitrostih, za strmine do 40 stopinj naklona. Glede na veliko zanimanje podjetij za proizvodnjo tega izuma, lahko upamo, da bo stroj mogoče v določenem času tudi kupiti na tržišču.

Slovensko predstavitev na sejmu je organiziral Inovatorski center ASI, omogočili pa so jo Mednarodna federacija združenj inovatorjev (IFIA), Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, Javna agencija RS za tehnološki razvoj in Združenje inovatorjev Hrvaške (Udruga inovatora Hrvatske).

Istočasno, je od 30.9. do 1.10.,  v Osjeku potekal tudi sejem "Bodi vzor", na katerem je koprski inovator Alojz Tomazin prejel veliko nagrado sejma. Inovator je na sejmu prikazal več svojih izumov, ocenjevalno komisijo pa je najbolj navdušila momentna sklopka za motorne kosilnice. Kot je pravkar sporočil, je za izum sklopke, ki preprečuje zvijanje in lomljenje motorne gredi, prejel najvišjo nagrado (grand prix) sejma. Njegovo udeležbo na sejmu je podprla Mestna občina Koper.

Nazaj