SPIRIT Slovenija nudi podporo družinskim podjetjem pri prenosu lastništva na naslednike

SPIRIT Slovenija nudi podporo družinskim podjetjem pri prenosu lastništva na naslednike

SPIRIT Slovenija nudi podporo družinskim podjetjem pri prenosu lastništva na naslednike

06. 07. 2022

Na SPIRIT Slovenija že vse od leta 2015 dalje ponujajo aktivno podporo slovenskim družinskim podjetjem pri prenosu lastništva na mlajše generacije. Gre za zahteven in dlje časa trajajoč proces, zato je agencija v letu 2019 vzpostavila Nacionalno točko za prenos lastništva.

Vir in informacije: SPIRIT Slovenija, javna agencija, 22. 6. 2022, www.spiritslovenia.si

Na SPIRIT Slovenija že vse od leta 2015 dalje ponujajo aktivno podporo slovenskim družinskim podjetjem pri prenosu lastništva na mlajše generacije. Gre za zahteven in dlje časa trajajoč proces, zato je agencija v letu 2019 vzpostavila Nacionalno točko za prenos lastništva. Njen namen je ozaveščanje o pomenu pravočasnega postavljanja nasledstva v podjetjih in spodbujanje podjetnikov, da se na prenos lastništva skrbno pripravijo.

Družinsko podjetje kot oblika lastništva je pomemben element trajnostnega gospodarskega razvoja, h kateremu se je v svoji razvojni strategiji zavezala tudi Slovenija.

Prenos lastništva je zahteven proces

»Prenos lastništva podjetja je ena od izjemno pomembnih faz v življenjskem ciklu podjetja. Ta faza je za večino podjetij zelo zahtevna, zato želimo na SPIRIT Slovenija podjetnike ozaveščati o pomenu pravočasnega postavljanja nasledstva in priprav na prenos lastništva v podjetju. V ta namen sofinanciramo aktivnosti, kjer podjetja in prevzemniki dobijo zunanjo strokovno podporo in ustrezne kompetence za uspešno izpeljavo prenosa,« pravi Rok Capl, v. d. direktorja SPIRIT Slovenija. V ta namen je bila konec leta 2019 na agenciji vzpostavljena nacionalna točka za prenos lastništva, preko katere s pomočjo podpornih institucij izvajajo predavanja in izmenjavo dobrih praks, da bi podjetja spodbudili k pravočasni pripravi na prenos lastništva. »To dopolnjujemo z diagnostičnimi svetovanji in nepovratnimi sredstvi za izpeljavo postopka prenosa lastništva.«

Več informacij najdete na tej povezavi.

Nazaj