Novo orodje za pomoč izvoznikom: Access2Conformity

AKTUALNO: 5.1.2024 (Javni razpis STKT 2022-2025): PODALJŠAN ZADNJI 4. ROK za SKLOP I - NOVI ROK: 14. 2. 2024!

Novo orodje za pomoč izvoznikom: Access2Conformity

Novo orodje za pomoč izvoznikom: Access2Conformity

11. 12. 2023

Vir in informacije: Izvozno okno, 21. 11. 2023, www.izvoznookno.si, Avtor: Boštjan Šinkovec, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje

Evropska komisija je predstavila novo orodje Access2Conformity, ki naj bi velikim in malim izvoznikom iz EU olajšalo birokratsko breme, povezano z uporabo sporazumov EU o medsebojnem priznavanju (MRA) s tretjimi državami.

Access2Conformity je del orodja Access2Markets, ki malim in srednjim podjetjem pomaga najti ključne informacije za lažje trgovanje s tretjimi državami. Izvoznikom iz EU naj bi pomagalo ugotoviti, kje v EU lahko opravijo preskušanje in certificiranje izdelkov pri izvozu v nekatere tretje države.

Ko podjetja izvažajo blago v državo trgovinsko partnerico, mora biti to blago certificirano v testnih ustanovah (organih za ugotavljanje skladnosti ali CAB) v ciljni državi, da se zagotovi njegova skladnost z lokalnimi pravili in predpisi, tudi če je že certificirano za domači trg. To v bistvu pomeni, da morajo izvozniki dvakrat opraviti postopek testiranja svojega blaga.

Na srečo lahko ta problem rešijo večstranske upravne agencije. V primeru EU omogočajo državi članici izvoznici, da določi svoj organ za ugotavljanje skladnosti, ki lahko preizkusi in certificira izvožene izdelke, da se zagotovi njihova skladnost s pravili in predpisi trgovinskega partnerja uvoznika. Tako na primer izvozniku iz EU, ki pošilja svoje blago v Kanado in katerega izdelke je že testiral in certificiral organ za ugotavljanje skladnosti države članice EU, ne bi bilo treba opraviti dragega postopka ponovnega preverjanja svojih izdelkov s strani kanadskega organa za ugotavljanje skladnosti.

Access2Conformity, ki je vključen v portal Access2Markets, bo izvoznikom EU pomagal ugotoviti, kje v EU lahko opravijo preskušanje in certificiranje izdelkov pri izvozu v nekatere tretje države. Zgoraj omenjeni izvoznik iz EU lahko na primer preveri, ali lahko za njegov izdelek velja obstoječi sporazum s Kanado, ki določa, da OUS držav članic EU sprejmejo rezultate preskusov in certifikate.

MRA so učinkovita orodja, ki podjetjem pomagajo prihraniti dragoceni čas in denar, njihova popolna uporaba pa lahko poveča trgovanje za do 40 %. Poleg tega je zaradi zmanjšanja števila papirjev do 50 % bolj verjetno, da bodo mala in srednje velika podjetja (MSP) izvažala. Ta večja udeležba v trgovini pomaga spodbujati konkurenco in bolj raznolike globalne dobavne verige z enakimi konkurenčnimi pogoji.

Več o vzpostavitvi orodja

Nazaj