Minister Lahovnik o padcu BDP

Minister Lahovnik o padcu BDP

Minister Lahovnik o padcu BDP

10. 03. 2009

Za slovensko gospodarstvo je pomembno, kako učinkoviti bodo vladni protikrizni ukrepi, pravi gospodarski minister Matej Lahovnik. Opozarja, da bi lahko težave na hrvaškem negativno vplivale na slovenske izvoznike.

Za slovensko gospodarstvo je pomembno, kako učinkoviti bodo vladni protikrizni ukrepi, pravi gospodarski minister Matej Lahovnik. Opozarja, da bi lahko težave na  hrvaškem negativno vplivale na slovenske izvoznike.

Znižanje bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju za 0,8-odstotka je zaskrbljujoče, vendar ne presenetljivo. Slovenija je kot majhno odprto gospodarstvo zelo odvisna od izvoznega povpraševanja, saj kar okoli 70 odstotkov BDP izvozi. Zato so tudi ocene prihodnjega gibanja BDP odvisne od izvoznega povpraševanja.

Pomembna učinkovitost protikriznih ukrepov

Kot je povedal minister za gospodarstvo Matej Lahovnik, podatki Statističnega urada RS kažejo, da je na padec gospodarske rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta najbolj vplival prav padec izvoza blaga, ki se je realno zmanjšal za 9,4 odstotka. Zato je za Slovenijo in slovensko gospodarstvo pomembno, kako učinkoviti bodo vladni protikrizni ukrepi, ter predvsem tudi ukrepi, ki so jih sprejele in pripravljajo ključne izvozne partnerice, Nemčija, Francija, Italija, Avstrija.

'Hrvaške težave bi lahko negativno vplivale na slovenske izvoznike'

Lahovnik je tudi poudaril, da prihaja vse več opozoril, da je sosednja Hrvaška, ki spada med sedem naših največjih zunanjetrgovinskih partneric, v težki likvidnostni situaciji. To bi lahko negativno vplivalo na poslovanje slovenskih izvoznikov. Potencialna nevarnost za slovenske izvoznike je tudi nadaljnja devalvacija ruskega rublja, kar bi slabo vplivalo na njihov izvoz v Rusijo, vendar ima Slovenija tu v okviru SID banke nekatere instrumente, s katerimi lahko ta tveganja deloma obvladuje, meni minister.

Vir: STA

Nazaj